Kuopion terveysaseman koronapuhelin ruuhkautunut, myös karanteenitodistusten saamisessa viivettä – näin kaupunki ohjeistaa toimimaan

Kaisu Lötjönen

Kuopion kaupungin koronapalvelupuhelin on ollut ajoittain ruuhkautunut, joten kaupunki toivoo kuntalaisten olevan kärsivällisiä. Myös karanteenitodistusten toimitus on ruuhkautunut, koska todistuksia on jouduttu kirjoittamaan useita satoja viime päiväisten runsaiden altistusten vuoksi.

Kuopion kaupunki suosittelee, että työnantajat ja esimiehet työpaikoilla ja kouluilla antavat alaisilleen ja opiskelijoille aikaa karanteenitodistuksen toimittamiseen.

Todistukset lähetetään terveyskeskuksesta postitse. Todistusta odottavien asiakkaiden tulee noudattaa terveydenhuollosta saamiaan ohjeita ja olla karanteenissa todistusta odottaessaan. Todistusta ei saa mennä kysymään terveysasemilta.

Asukkaita muistutetaan noudattamaan yleisiä ohjeita, kunnes he ovat saaneet lisäohjeet terveydenhuollosta.

Yleisiä ohjeita kuntalaisille altistuneena, oireisena tai sairaana:

• Jos olet sairas tai oireinen, älä hakeudu hoitoon ennen puhelinyhteyttä terveyspalveluihin.

• Älä mene työpaikalle tai kouluun tai julkisiin tiloihin oireisena, altistuneena tai karanteenissa ollessa. Voit liikkua ulkona, mutta pidä muihin etäisyyttä pari metriä.

• Käytä kasvomaskia näytteeseen mennessäsi ja sieltä poistuessasi. Hoitaja ilmoittaa koronatestin tuloksen heti, kun vastaus on tullut, joten odota tulosta kotonasi.

• Jos sinut asetetaan karanteeniin, odota karanteenitodistusta maltillisesti kotona. Muistathan, että viranomaisen määräämä karanteeni jatkuu annettuun päivämäärään saakka, vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen.

• Hoida itseäsi kotikonstein. Jos vointisi ja yleiskuntosi huononee niin, että et pärjää kotona, soita terveysasemasi vastaanottoon, päivystysapuun 116 117 tai hätänumeroon 112.

• Koronaviruksesta ja Kuopion kaupungin koronatilanteesta on ajankohtaista tietoa ja ohjeistusta sekä yhteystietoja Kuopion kaupungin tietoa koronaviruksesta –verkkosivuilla.

• Alueellista ajankohtaista tietoa sekä suositukset ja rajoitukset löytyvät myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tietoa koronaviruksesta -verkkosivulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut