Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni "He tietävät olevansa erillaisia, mutta silti jotkut näkevät tehtäväkseen muistuttaa heille siitä"

On taas lokakuun loppu. Kuun viimeisenä päivänä juhlitaan pyhäinpäivää. Murto-osalle väestöstä tämä tarkoittaa kuitenkin Halloweenin juhlimista. Joillekin se on jopa joulua tärkeämpi.

Nykyisin kouluissa ja kaveriporukoissa voidaan järjestää Halloween-aiheisia kilpailuja, diskoja, mitä tahansa. Tämä Amerikasta rantautunut juhla on omistettu karmiville ja kummallisille asioille, joita ei tavallisesti katukuvasta löydy. Kaikesta oudosta ja pelottavasta tulee hetkeksi ihan normaalia.

Vaikkei Suomessa sitä juhlitakaan samalla tavalla kuin rapakon takana, on meilläkin Halloween kaupallistunut, mutta mikäpä ei olisi? Se nyt on toissijainen asia.

Toisille Halloween on vain kerran vuodessa juhlittava epävirallinen juhla, toiset elävät teemaa joka päivä. He saattavat päivittäin pukeutua ja meikata synkästi tai radikaalimmin. Heille esimerkiksi luurangot, viikatemiehet tai vampyyriasusteet voivat olla arkipäivää. He itse todennäköisesti tietävät olevansa erillaisia tyyliltään, mutta silti jotkut näkevät tehtäväkseen muistuttaa heille siitä.

Itsehän he ovat tyylinsä valinneet ja päättäneet rohkeasti sen kantaa. Tästä pitäisi kaikkien varmasti ottaa jossain määrin mallia. Nämä, jotka pukeutuvat valtavirrasta poikkeavasti, ovat lokakuussa hetken aikaa peruskauraa. Lokakuu on heille kuukausi, jolloin heidän pukeutumistaan ei ihmetellä.

Myöskään heitä, jotka ovat kiinnostuneet kaikeasta hämärästä tai yliluonnollisesta, ei lokakuussa ihmetellä ja kummastella. Heidänkin kiinnostuksenkohteensa kulkevat hetken massan mukana.

Toivottavasti rajoja rikkovia outoilijoita on tulevaisuudessakin .

Osalle meistä Halloween on itsensä toteuttamista. Hetkellisesti voi olla vampyyri, meikata itsensä rohkeammin tai ihan vaan näyttää zombilta. Saa luvan kanssa olla outo.

Halloween ja lokakuu ovat vapauttavaa aikaa niille, jotka eivät kavahda karmivuutta. Kukaan ei kyseenalaista, jos jollain on erikoisemman väriset piilolinssit silmissään, väliaikaisesti näkyvät pirunsarvet tai tekoverta yllään muuten vaan. Mutta auta armias, jos tämä kaikki tapahtuisi joskus muulloin kuin lokakuussa. Kauhistelun määrä olisi rajaton: ”Etkö voisi näyttää normaalilta?” ”Miksi olet noin pukeutunut? Naamiaisia ei ole lähimaillakaan.”

Miksi näitä pitää edes kysyä?

Syyskuun lopusta asti kaupat ovat myyneet kaikenlaista ”kauheaa” pikkukrääsää ja tarviketta. Eikä niitä kukaan siellä kavahda tai kyseenalaista. Joten miksi meillä on vain yksi hetki lupa olla outoja?

Muulloinkin toki saa olla outo, on se silti jotenkin hyväksytympää Halloweenin aikaan. Jos pukeutuisi kesähelteellä vampyyriksi tai ripustelisi luurankoja joulukuuseen, löytyisi kummastelijoita ja hiljaisia tai ihan äänekkäitä tuomitsijoita. Aina löytyy.

Toivottavasti kuitenkin rajoja rikkovia outoilijoita on tulevaisuudessakin. Halloweenin arvostajia tarvitaan, koska ilman heitä kaikki pelottava, karmiva ja outo jäisi ilman arvoistaan arvostusta ja vain suuren massan kritiikin kohteeksi.

Jonkun mielestä Halloween-hössötys aloitetaan liian aikaisin tai jopa turhaan, koska eihän se ole edes virallinen juhla Suomessa. Kysynpähän vaan, mitä sitten? Loppujen lopuksi Halloween vie vain pienen palasen syksystämme ja tuo ainakin nuoremmille valoa ja iloa pimeneviin iltoihin. Tämän ei pitäisi olla keneltäkään pois.

Tottuuko siis tähän jokavuotiseen Halloweenin kummasteluun ja hiljaiseen tuomitsemiseen vai onko tämä ohimenevä juhla joka unohtuu tulevaisuudessa? Mene ja tiedä tästäkään.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.