Jääveikkaus: Koska Savon järvet saavat jääpeittonsa?

Arkistokuva Kallavedeltä. Juha Poutanen
Seppo Kononen

Seppo Kononen

Talvi on antanut jo lokakuun lopulla savolaisillekin esimakua tulevasta, mutta pysyvää lunta ja järvien jäätymistä joutuu vielä odottamaan tovin. Varmaa kuitenkin on, että vääjäämättä jossakin vaiheessa järvet saavat talvisen katteensa. Osallistu jääveikkaukseen tästä.

Näin pilkkimiehet pääsevät aloittamaan sen myötä uuden narrauskautensa ja verkkokalastajat virittelemään pyydyksensä isojen haukien tai kuhien toivossa.

Järvien lopullista jäätymistä ei voi katsoa vuotuisesta almanakasta samaan tapaan kuin Kuun kiertoa tai hyviä kalakelejä. Joskus jäätyminen tapahtuu sukkelasti loppuvuodesta, joskus pitää odotella seuraavan vuoden puolelle.

Useampana vuonna on koettu sekin ihme, että ensijää ei jääkään pysyväksi, vaan sulaa pois etelästä tulleen yllättävän lämpöaallon vuoksi. Savon Sanomien perinteisessä jääveikkauksessa on myös nähty, miten maakunnan järvien välillä voi olla hyvinkin suuria eroja niin jäätymisessä kuin sulamisessakin.

Mutta tämä jos mikä tekee jääveikkauksesta haastavan. Kokemuksesta on toki apua, mutta oikukkaitten säitten vuoksi menee viisaskin helposti vipuun ja voittopalkinnon nappaa ensikertalainen.

Jääveikkauksessa ovat mukana tutut viisi järveä Savon Sanomien levikkialueen eri puolilta. Keski-Savosta on mukana Pieksänjärvi, Sisä-Savosta Suonteenselkä, Kuopion seudulta Kallavesi, Koillis-Savosta Juojärvi ja Ylä-Savosta Porovesi.

Veikkaukseen voi osallistua joko oheisella kupongilla tahi vaihtoehtoisesti Savon Sanomien verkkolehden välityksellä. Kirjalliset vastaukset lähetetään osoitteeseen Savon Sanomat/toimitus, PL 68/Vuorikatu 21, 70100 Kuopio. Kuoreen on syytä lisätä merkintä Jääveikkaus.

Vastauksia otetaan vastaan maanantaihin 16.11.2020 saakka.

Tarkin veikkaus viiden järven jäätymisestä palkitaan 200 euron, toiseksi paras 100 euron ja kolmanneksi paras 50 euron lahjakortilla. Viidelle seuraavalle on luvassa tavarapalkinto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut