Wau, mitä seinäpahvien alta kuoriutui – pariskunta osti vanhan koulun kodikseen

Virve Tuttavainen-Torkkeli ja Jouko Torkkeli ovat remontoineet vanhaa koulurakennusta. Ulla Korkatsu

Ulla Korkatsu

Nurmeksessa Valtimon Nuolijärven koululla on taas elämää vuosikymmenten tyhjillään olon jälkeen. Vanhan puukoulun opettajien asunnot on remontoitu viihtyisäksi asunnoksi. Asialla ovat olleet tervakoskelaiset Jouko Torkkeli, 64 ja Virve Tuttavainen-Torkkeli, 57. Heistä on vähän kerrallaan tulossa ihan kokonaan nuolijärveläisiä.

– Noin neljä vuotta sitten katseltiin täältäpäin vanhoja taloja. Tämä näytti tosi ränsistyneeltä ja haastavalta korjata, mutta joku tässä kiinnosti. Kolmena päivänä kävin täällä seisoskelemassa ja arvelin, että hyvä tästä tulee, Jouko Torkkeli kertoo.

Aluksi vanhan koulun siivoamisessa oli iso homma. Roinaa oli kertynyt vuosien varrella paljon joka puolelle. Pihasauna oli hyvin säilynyt ja melkein heti valmis lämmitykseen. Sitä piti puhdistaa ja maalata.

Koulun toinen pääty on remontoitu. Ulla Korkatsu

Seinäpahvien alta löytyivät kauniit ja ehjät hirsiseinät, jotka piti puhdistaa. Lattiat olivat myös ehjät lankkulattiat. Vanha kuisti oli röksähtänyt ja sen paikalle tehtiin parveke.

Tämä näytti tosi ränsistyneeltä ja haastavalta korjata, mutta joku tässä kiinnosti.

– Ikkunat olivat yllättävän hyvät, ne piti vain puhdistaa kunnolla. Muutamia uusia ruutuja piti tehdä. Vanhoista ovista tuli myös hyvät hiomalla ja maalaamalla. Uunit ja piisit olivat ehjiä, nekin piti vain puhdistaa kunnolla. Nuohooja kävi tarkistamassa ne, ja heti sai ruveta uuneja lämmittämään, kertoo Jouko Torkkeli kertoo, joka on eläkkeellä oleva raskaan kaluston asentaja.

Keittiön seinällä on leikkuulautoja koristeena. Ulla Korkatsu

Töitä on tullut tehtyä myös bussikuskina. Hän on asunut aikaisemmin pitkän aikaa Valtimolla.

Alun perin Lohjalta kotoisin oleva Virve Tuttavainen-Torkkeli on sairaanhoitaja, joka on erikoistunut muistihoitajaksi. Molempia viehättää itäsuomalainen leppoisa luonteen laatu ja kaunis luonto. Erityisesti he sanovat olevansa hurahtaneita kaikkeen vanhaan.

– Meillä on harrastuksena kiertää kirpputoreja sekä antiikki- ja vintagemessuja ympäri Suomen. Tervakoskella asumme 1700-luvulla rakennetussa talossa, ja se oli aluksi paljon huonommassa kunnossa kuin tämä koulu. Myös vanhat autot ja moottoripyörät kiinnostavat. Vanhasta hieman rikkinäisestä tavarasta saa tuunattua vaikka mitä, Jouko Torkkeli sanoo.

Keittiön nurkan koristeita. Ulla Korkatsu

Virve Tuttavainen-Torkkelin keräilykohteena ovat nallet, ja niitä hänellä oli yli 600 kappaletta. Kunhan lopullinen muuttokuorma tulee Tervakoskelta Valtimolle, yksi muuttoauto täyttyy nalleista.

– Pienenä en tykännyt nukeista, leikin vain nalleilla. Sitten niitä alkoi kertyä kirppareilta ja ystävät ovat myös paljon lahjoittaneet niitä. On silmä- ja jalkapuolia, ihan joka sorttia, hän kertoo.

Makuuhuoneen nurkassa ovat lipaston vierellä nallet loikoilemassa. Ulla Korkatsu
Pienessä välihuoneessa istuu nallet hyllyllä. Ulla Korkatsu

Hirsiset sisätilat ovat hyvin viihtyisät ja lämpimät. Kaiken kruunaa kahdessa pönttöuunissa olevat tulet ja joka puolella loistavat kynttilälyhdyt. On vanhoja tummia kaappeja, lipastoja, nahkakalusteita, punaisia peittoja ja mattoja. Siellä täällä on kauniita tauluja ja koriste-esineitä. Pariskunta ei ymmärrä nykymuotia sisustuksessa, että kaiken pitää olla harmaata ja valkoista.

– Vaikka olen luterilainen, pidän kauniista ortodoksista ikoneista. Samoin karjalainen punainen ja musta hivelee silmiä. Vanhoilla tavaroilla on oma sielunsa. Tavaran ei tarvitse aina olla edes ehjä, rosoinen voi olla paljon kauniimpi, Tuttavainen-Torkkeli miettii.

Olohuoneen lämmintä tunnelmaa kattokruunun alla. Ulla Korkatsu

Pariskunta pitää valtimolaisten mutkattomasta suhtautumista vieraisiin ihmisiin. Jos naapurit eivät itse pysty auttamaan, niin he kyllä keksivät sellaisen henkilön, joka varmasti tulee apuun.

– Olin marjametsässä ja eräs vanhempi nainen tuli ohi kulkiessaan heti kysymään, että kukas immeinen sie olet. Kaupoissa ihmiset juttelevat kuin vanhalle tutulle. Kirpparilla eräs nainen kysyi heti, että mitäs olet tullut etsimään. Kaupan myyjäkin tokaisi ohimennen, että onpa sinulla kauniit hiukset. Hämeen jälkeen se tuntuu tosi hauskalta. Siellä ei jutella tuntemattomille, Virve Tuttavainen-Torkkeli ihastelee.

Keittiössä ruoka valmistuu puuhellalla. Ulla Korkatsu

Parasta pariskunnasta Nuolijärvellä on hyvät marjametsät. Viime kesänä marjaa tulikin tosi paljon ja hillopurkkeja riittää ensi talveksi. Pihamaa saa olla luonnontilassa, koska pörriäiset tarvitsevat omat asumuksensa.

– Vanhojen tavaroiden kunnostaminen uudelleen käytettäväksi on meille tärkeää. Samoin kierrättäminen ja roskien lajittelu, pariskunta sanoo.

Olohuonetta lämmittää vanha pönttöuuni. Ulla Korkatsu

Koulun toinen puoli ja luokkahuoneet odottavat vielä remontointia. Sinne saa hyvän varaston ja vanhojen tavaroiden kunnostusverstaan. Sisällä keittiö kaipaa vielä lisäremonttia, ja sisävessan teko on yhä vaiheessa. Sähköt asennettiin vanhalle koululle kaksi vuotta sitten.

– Nyt kun jäin eläkkeelle, tuli mahdoton kiire. Kuitenkin nyt on aikaa ja mahdollisuutta toteuttaa suunnitelmia ja unelmia, Jouko Torkkeli tuumii.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut