Kuopion kouluiskun tekijälle elinkautinen vankeustuomio – Teon syy oli koulusurmien ihailu

Kuopion kouluiskun oikeudenkäynti järjestettiin syyskuussa. Kuopiolainen Joel Marin oli itse paikalla kaikkina istuntopäivinä. Tuire Punkki

Asta Tenhunen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kuopiolaisen Joel Marinin, 26, elinkautiseen vankeuteen murhasta ja muista rikoksista.

Marin hyökkäsi miekan kanssa oman opiskelijaryhmänsä tunnille Savon ammattiopistossa Kuopion Leväsellä viime vuoden lokakuussa.

Marin tuomittiin ukrainalaisen 23-vuotiaan naisen murhasta, törkeästä vahingonteosta sekä 20 murhan yrityksestä, jotka kohdistuivat kahteen opettajaan ja 17 luokkakaveriin. Väkivallan kohteena oli myös kolme poliisia, jotka pysäyttivät Marinin.

Oikeudenkäynti asiassa järjestettiin Kuopiossa syyskuussa. Jo silloin tuli ilmi, että Marin oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen lukuun ottamatta masennusoireiluaan.

Puolustus vetosi Marinin oireiluun ja vaati siksi, että Marin olisi tuomittu elinkautisen vankeustuomion sijasta vuosina määrättyyn rangaistukseen.

Oikeuden mukaan Marinin todellisuudentaju oli kuitenkin hyvä ja hänelle oli tarjottu masennukseen hoitoa, mutta hän oli pyrkinyt salaamaan kouluiskua koskevat suunnitelmansa ja oli jatkanut väkivaltaisen teon valmistelua pitkään ja suunnitelmallisesti.

Marin oli myös todettu älykkääksi ja oppimiskykyiseksi, joten oikeuden mukaan hänellä oli masennusoireistaan huolimatta edellytykset ymmärtää tekojensa lainvastaisuus ja seuraukset itselle ja muille.

Kouluiskun tekijä oli sanonut voivansa tehdä saman uudestaan

Marin kertoi oikeudessa, että oli ajatellut jonkinlaista näyttävää kouluiskua tai muuta väkivaltaa jo 15-vuotiaasta asti, mutta ajatus oli noussut uudestaan hänelle esille pari vuotta sitten. Marin oli silloin katsonut runsaasti Youtube-palvelusta videoita joukkosurmista Yhdysvalloissa ja muissa maissa. Hän ihaili koulusurmia ja päätti siksi tehdä sellaisen.

Marin yritti saada ampuma-aseen viime vuonna, mutta hän ei onnistunut siinä. Sen jälkeen hän hankki moottorisahan, mutta ei osannut käyttää sitä. Siksi tekovälineeksi valikoitui miekka.

Kuopion kouluisku oli siitä harvinainen tapaus, että kouluiskun tekijä jäi itse henkiin ja asia voitiin käsitellä oikeudessa. Suomen aiempien koulusurmien tekijät ovat menehtyneet itse iskuissaan.

Syyttäjät: Oli täysi ihme, ettei kouluiskussa tullut enemmän kuolonuhreja

Käräjäoikeus tuomitsi Marinin myös maksamaan korvauksia kaikille uhreille, jotka olivat loukkaantuneet fyysisesti tai saaneet vakavia pelkotiloja. Uhreja oli yhden menehtyneen oppilaan lisäksi kaksi opettajaa, 17 luokkakaveria, kolme poliisia sekä koulun vahtimestari.

Vakavimmin loukkaantuneet opiskelijat saavat korvauksia toinen 43 000 euroa ja toinen 37 100 euroa. Muiden loukkaantuneiden korvaussummat ovat huomattavasti pienempiä.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan asiaa käsitellään todennäköisesti seuraavaksi Itä-Suomen hovioikeudessa.

Oikeus passitti Marinin suorittamaan tuomiotaan ja odottamaan valitusprosessia Kuopion vankilaan.

Kouluiskun tekijä tuomittiin maksamaan yli 800 000 euroa korvauksia

Kuopion kouluiskussa toiminnastaan kiitosta saanut nainen: ”Minua nolottaa se, että minua kutsuttiin sankariksi”

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut