Rokotusinto yllätti terveysaseman

Jonotus influenssarokotukseen Kuopion pääterveysaseman ulkopuolella kesti viime viikonloppuna pahimmillaan tuntikausia. Terveysviranomaiset saivat sosiaalisessa mediassa täyslaidallisen haukkuja rokotusten järjestämisestä. Kritiikkiin oli aihettakin.

Jono oli vietävä sisältä ulkotilaan tartuntariskin takia. Pitkäksi venynyt odotus marraskuisessa nollakelissä muodosti kuitenkin monelle vilustumisriskin. Tilanteen pitkittyminen lisäsi kasvomaskeista huolimatta myös koronariskiä.

Terveydenhuollon puolustukseksi on todettava, että rokotusinto äityi ennätysmäiseksi. Vaikka tavanomainen influenssarokote ei estäkään koronaviruksen tarttumista, se ehkäisee kuitenkin riskiä, joka syntyisi yhtäaikaisesta kausi-influenssan ja koronataudin sairastamisesta. Kuopion kaupunginosien terveysasemilla jono-ongelma ei ollut läheskään yhtä paha kuin keskustassa.

Joukkorokotuksissa ei käytetä Kuopiossa ajanvarausta, koska sen vaatimia resursseja kuluu korona-asioiden hoitamiseen. Turhalta jonotukselta säästävä ajanvarauskäytäntö on kuitenkin voimassa esimerkiksi Oulussa ja Jyväskylässä. Verrokkikaupungeissa on tuskin olennaisesti suuremmat terveydenhoidon resurssit tai pienempi kuormitus asukasta kohti kuin Kuopiossa.

Kuopiossa harkitaan rokotuskäytänteiden muuttamista ensi viikonlopuksi. Näin onkin tarpeen menetellä. Kannattaa selvittää Oulusta ja Jyväskylästä, kuinka ajanvaraus on saatu toimimaan, ja seurata heidän esimerkkiään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut