Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä olisi hyvä paikka Vetrean tykille Iisalmessa? Ehdota uutta sijoituspaikkaa!

Vetrea muutti alkusyksyllä Iisalmessa Pohjolankadun ja Meijerikadun kulmauksesta torin viereen. Muuttokuormasta jäi Vetrean tykki, joka on ollut rakennuksen pihassa lähes 20 vuotta.

Tykki ei mahdu uuden kiinteistön pihalle, joten se seisoo edelleen entisellä paikallaan kaupungin omistamalla maalla. Myös Vetrean entinen rakennus on kaupungin omistama ja kuntoselvityksen mukaan purkukuntoinen.

Sattumoisin Iisalmessa uutta paikkaa etsii myös Rukajärvikeskus. Olisiko tykki mahdollista sijoittaa samoihin tiloihin?

– Kyllä, mikä ettei, Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Seppo Räihä vastaa.

Räihä on myös Kiuruveden rotaryklubin jäsen, ja tykin lahjoittivat Iisalmen, Iisalmi-Poroveden ja Kiuruveden rotaryklubit kansallisen veteraanipäivän juhlassa 27.4.2002 silloisella Veljeskodilla, nykyisellä Vetrealla.

– Tämä tykki symboloi niitä uhrauksia, joita veteraanit isänmaansa puolesta ovat tehneet, silloinen Rotary-presidentti Ilkka Aitto-Oja totesi lahjoituspuheessaan.

Lahjan vastaanottanut Veljeskodin johtokunnan puheenjohtaja Niilo Läksy muistutti silloin, että vaikka Suomessa eletäänkin rauhan aikaa, ei tilanteeseen pidä tuudittautua. Läksy arvioi 18 vuotta sitten muun muassa kiihkouskonnollisten ääriliikkeiden olevan epävarmuustekijöitä, joita ei pidä aliarvioida.

Tykki on nimeltään Haupitsi 152H/38, joka hankittiin Puolustusvoimien materiaalilaitokselta parilla tuhannella eurolla.

Näkökulma: Iisalmen ikuinen talvisota

Vetrean toimitusjohtaja Laura Airaksinen kertoo, ettei yrityksellä itsellään ole mahdollisuutta siirtää tykkiä uusiin tiloihin, joten uusi sijoituspaikka olisi hyvä löytää joko yhteistyössä kaupungin tai muun tahon kanssa.

– Meille sopii ilman muuta, jos Rukajärvikeskus voi sijoittaa tykin tiloihinsa. Toivomuksemme on, että tykki tulisi arvoiselleen paikalle, onhan sillä merkittävä tarina takanaan, Airaksinen toteaa.

Iisalmen Sanomat auttaa tykin uuden sijoituspaikan ideoinnissa keräämällä ehdotuksia. Kerro oma ideasi jutun kommenttiosiossa.

Kommentointi on mahdollista marraskuun loppuun saakka. Sen jälkeen ideat kerätään ja koostetaan jutuksi.