Linnan juhlat mukautuu poikkeusaikaan

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Linnan juhlat järjestetään tänä vuonna monin tavoin perinteisestä poikkeavin menoin. Pitkää kättelyjonoa ja juhlapukujen loistoa ei nähdä, vaikka presidentinlinna pysyykin tapahtumien ja suoran televisiolähetyksen keskipisteenä.

Vieraslista on karsittu minimiin. Tiistaina julkistettujen tietojen mukaan presidenttipari tapaa kasvotusten joitakin sotaveteraaneja ja lottia. Sen lisäksi linnassa ovat läsnä teatterikappaleen ja musiikkiohjelmanumeroiden esiintyjät, sekä muu tapahtuman edellyttämä henkilökunta.

Uutissuomalaisen (18.11.) haastattelemat historiantutkijat arvelevat, että poikkeusjärjestelyt antavat mahdollisuuden pohtia, pitäisikö juhlallisuuksia uudistaa jatkossakin. Muutoksia ei kuitenkaan kannata tehdä vain muutosten vuoksi.

Parhaimmillaan 2,6 miljoonaa katsojaa tavoittaneet suorat tv-lähetykset osoittavat, että Linnan juhlat kuuluvat suomalaisten itsenäisyyspäivän ohjelmaan. Kun Suomesta puuttuvat kuninkaalliset, pukuloistosta kansakunnan kaapin päällä halutaan edes kerran vuodessa nauttia. Linnan juhlien moittiminen liian viihteelliseksi on turhaa nipotusta. Tapahtuma päinvastoin virittää arvokkaaseen tunnelmaan kodeissakin.

Ajankohdan erityisoloihin Linnan juhlia on ennenkin jouduttu sopeuttamaan. Sotavuosina vastaanottoja peruttiin, ja vuonna 2013 se siirrettiin remontin tieltä Tampere-taloon. Mahdollinen tautitilanne ja muu maailmantilanne voivat jatkossakin vaikuttaa itsenäisyyspäivän kulkuun.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut