Savon Voiman alueella sähköttömiä talouksia nyt noin 24 000 – puita kaatunut tuulen voimasta

Puu kaatui myrskyssä tielle Kuopion Riistaveden kirkon lähellä. Timo Tirkkonen

Ansa Heinonen, Janne Niiranen, Jerri Koskinen, STT

Savon Voiman jakelualueelle syntyi torstaina suurhäiriötilanne, kun myrsky ja kova tuuli aiheuttivat sähkökatkoja.

Illalla kello 18:n jälkeen ilman sähköä oli noin 32 000 taloutta Savon Voiman alueella. Myöhemmin iltakahdeksalta määrä putosi alle 30 000:n.

Esimerkiksi Siilinjärven Kasurilassa laaja alue pimeni vanhan viitostien varrella katuvaloja myöten.

Kuopion Puijonlaaksosta sähköt hävisivät noin kello 17.30:n aikaan laajalta alueelta. Sähköt palautuivat alueelle kuitenkin melko pian.

Savon Voima sai välillä palautettua sähköjä nopeasti ja vähän ennen neljää iltapäivällä sähköttömiä talouksia oli noin 8000.

Läheltä piti. Puu oli kaatua talon päälle, kertoo kuvan lähettänyt lukija.

Sähkökatkotilanne kuitenkin eli koko ajan, sillä myrskytuulet liikkuivat kohti lännestä itää. Esimerkiksi jo kello 16.15 ilman sähköä oli taas lähes 11 000 Savon Voiman asiakasta.

Onko Liisa-myrsky vaikeuttanut arkeasi? - Lähetä kuvia tai videoita

Myrsky oli aiemmin voimakkaimmillaan Etelä-Suomessa. Se oli katkonut sähköt kahden aikaan iltapäivällä jo yli 71000 kotitaloudelta Suomessa, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Sähkökatkot keskittyvät eteläiseen Suomeen.

Liisa-myrskyn katkomia sähköjä saatiin kuitenkin laajalti palautettua. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttä oli hieman ennen kello 18:aa runsaat 43 500 asiakasta. Sähkökatkoja oli liki 160 kunnassa ja yhteensä 26 yhtiöllä. Eniten sähkökatkoja on Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Liisa on liikkumassa Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun alueella. Merialueilla kovimmat tuulet puhkuvat Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

Voimakas matalapaine tuo Suomeen myrskypuuskia ja lumisateita – tuulet voimistuvat jo aamusta alkaen

Maa-alueilla on mitattu monin paikoin myrskypuuskia etelässä ja lännessä, kertoo Ilmatieteen laitos. Aamupäivän suurin lukema mitattiin Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella, missä myrskypuuska oli 23,9 metriä sekunnissa. Lännessä puuskahuippu on kuitenkin vasta iltapäivällä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Etelä-Suomessa on mitattu 23,5 metriä sekunnissa puhaltava puuska Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Helsingin Kumpulassa puuska oli 22,8 metriä sekunnissa.

Liisa-myrsky puhaltaa voimalla – Pieksämäellä 3 000 taloutta ilman sähköä

Tuuli on voimakasta ja puuskaista laajalti koko maassa, ja tuulivaroituksia on annettu suuressa osassa maata Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Maan keskiosissa tuuli voi olla vaarallisen voimakasta.

Myrskytuulet liikkuvat päivän mittaan lännestä itään. Päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo, että myrsky voimistuu länsirannikolla ja maan keskiosissa puolenpäivän tienoilla. Satakunnasta Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen yltävällä alueella voi tulla myrskypuuskia, joiden voimakkuus on yli 25 metriä sekunnissa.

Etelä-Suomessa jäätäneen alle 25 metriä sekunnissa puhaltaviin puuskiin, Mustala kertoo.

Mustalan mukaan yli 20 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat melko tavallisia syysmyrskyissä, mutta yli 25 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat jo harvinaisempia.

Lounaasta puhaltava tuuli heikkenee lännessä myöhään iltapäivällä, mutta idässä vasta yöllä, Ilmatieteen laitos ennustaa.

Myrsky tuo mukanaan myös vesi- ja lumisateita. Etelässä sateet tulevat pääosin vetenä, mutta illasta alkaen myös räntä- ja lumikuuroina. Pohjoisessa on luvassa lumisateita.

Puuskainen myrsky katkoo puita ja sähköjä Ylä-Savossa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut