Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isa-Maria Tervonen ajatteli nuorena, ettei koskaan palaa Nilsiään – vaan mitenkäs kävikään?

Tahkon pääsesonkikausi on hiljalleen alkamassa, mutta TAHKOcomin toimitusjohtajalla Isa-Maria Tervosella, 29, on nyt myös muuta ajateltavaa. Perheen esikoisen laskettu aika on loppuvuodesta.

– Sitten on aika keskittyä pieneen. Töitä ehtii miettiä taas myöhemminkin.

Vaikka saattaahan niitä työjuttuja mieleen tulla äitiyslomallakin, Tahkossa kun ovat kiinni Tervosen työ, koti ja perhe.

"Uutta potkua Tahkoon"

Tahkon syksyyn napsahti yllätysuutinen, kun Tervosen vanhemmat Matti ja Marja-Liisa Kuosmanen myivät Tahkon alueen matkailun keskusvaraamo TAHKOcom Oy:n Osuuskauppa PeeÄssälle ja PNT Group Oy:lle, jota luotsaavat Heppu ja Anna Pentti.

Isa-Maria Tervonen kuitenkin jatkaa TAHKOcomin toimitusjohtajana ja hänen veljensä Teo Kuosmanen huoltoyhtiö TAHKO24h Oy:n toimitusjohtajana.

– Henkilökunta pysyi samana, eikä kaupoilla ollut käytännön arjen toimintaan vaikutusta. Tahkon kehittämiseen tuli vain uutta potkua, Tervonen kertoo.

– Ja uudet omistajat ovat meille tuttuja. Molempien tahojen kanssa on tehty yhteistyötä jo pitkään ja tiedämme, että kemiat kohtaavat. Se on iso etu.

Talvi näyttää lupaavalta

Kaupan tavoitteena oli vahvistaa Tahkon roolia ja ympärivuotisuutta Suomen matkailukeskusten joukossa.

– Ensimmäinen ja suurin ajatus oli, että kehitetään verkkokauppa helpommaksi matkailijalle. Palvelut laitetaan yhden verkkokaupan alle niin, että asiakas voi ostaa kaikki eri aktiviteettiliput ja majoitukset samasta paikasta, Tervonen kertaa.

Verkkokaupan kehitystyö on tarkoitus aloittaa jo tällä sesongilla.

Yksi Tahkon talven uutuus on luomutislaamo, joka avataan uuden ravintola HopHausen tiloihin.

– Tislaamossa järjestetään kierroksia ja tasting-tilaisuuksia. Päätuotteena on Tahko Luomu Gin, valottaa Tervonen.

Myös ulkoaktiviteetteihin on tulossa lisäyksiä, kuten luontopoluille reittivaihtoehtoja ja talvipyöräilyä.

Muutenkin Tahkon tuleva kausi vaikuttaa lupaavalta – koronasta huolimatta.

– Syysloma oli varmaan historiamme paras. Kotimaan kohteet löytyvät nyt, kun ihmisillä on tarve päästä neljän seinän sisältä pois, hehkuttaa Tervonen.

– Jo marraskuun alussa jouluksi varattujen loma-asuntojen käyttöaste oli noussut kymmenen prosenttiyksikköä viime vuoden käyttöasteesta.

Joulukuun ja alkutalven tapahtumat ovat vielä auki, sillä koronatilanteen kehittymistä seurataan.

"Ajattelin, etten enää ikinä tule takaisin"

Lapsena Isa-Maria Tervonen ei vielä tiennyt, mikä hänestä tulee isona.

– Selkeitä säveliä ei ole ollut, vaan olen mennyt fiiliksellä. Kun muutin pois Nilsiästä, ajattelin, etten enää ikinä tule takaisin, kuten varmaan moni pikkupaikkakunnalla kasvanut nuori.

Lukion jälkeen Tervonen kävi Itävallassa aupairina. Palattuaan Suomeen silloinen TAHKOcomin toimitusjohtaja Jari Mathalt houkutteli hänet mukaan Kuosmasten mukaan perheyritykseen, jossa Tervonen työskenteli 1,5 vuotta.

– Aloin opiskella Helsingissä matkailualan restonomiksi, ja kun opinnot olivat loppusuoralla, mietin, mitä töitä olisi tarjolla. TAHKOcom oli tuttu ja tiesin, miten se toimii. Kun tuli mahdollisuus siirtyä sinne töihin, tulin.

Päätöstä ei ole kaduttu.

– Olen ehtinyt nähdä maailmaa ja juurtunut tänne. Täällä on perhe, työ ja koti – ja aina voi käydä muualla, Suomessakin on vielä paljon hienoja paikkoja koluamatta.

"Tärkeintä ei ole kenen ovelle asiakkaat tulevat, kunhan tulevat Tahkolle"

TAHKOcomin toimitusjohtajuuden lisäksi Tervonen on mukana monissa aluetta kehittävissä työ- ja ohjausryhmissä. Tahkoa luotsaava teräsnainen siis.

– Meidän pitää puhaltaa yhteen hiileen. Se, että Tahko kehittyy ympärivuotisemmaksi ja tunnetummaksi on elinehto alueen yritysten kehittymiselle.

Säännöllisesti Tahkon yrittäjät keskustelevat yhdessä, mitä asioita pitäisi alueella kehittää.

– On kaikkien etu, että asiakkaita tulee, eikä vain se, kenen ovelle ne tulevat. Eri palvelutarjoajat tukevat toisiaan, että matkailijat käyttäisivät palveluita monipuolisesti, Tervonen muotoilee.

Työpäivät eivät käy tylsiksi

Perustyöpäivää Tervosella ei ole. Työhön kuuluu tietokoneella istumista, tapaamisia ja palavereita esimerkiksi uusien mökkiomistajien, yhteistyökumppaneiden tai työryhmien kanssa.

– Nautin, että työpäivässä on vaihtelua eikä rutiineita. Kun ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan, ei työ käy tylsäksi.

Yksi Tervosen lemppareista on kestävään matkailuun liittyvä hanke, jonka vastuullisuuskoordinaattorina hän toimii.

– Tahkolle on tarkoitus saada vuoteen 2024 mennessä Visit Finlandin luoma Sustainable Travel Finland -merkki, joka osoittaa Tahkon olevan vastuullinen matkailukohde.

Posio oli Suomessa ensimmäinen matkailualue, joka sai merkin lokakuussa 2020.

– Hanke on mielenkiintoinen ja tärkeä, koska jotta Tahko saisi merkin, 51 prosenttia alueen yrityksistä on pitänyt saada merkki ensin. Iso saavutus olikin saada yrityksiä lähtemään tähän mukaan, Tervonen taustoittaa.

Hän korostaa, ettei kyse ole mistään ”viherpiiperryksestä”.

– Vastuullisuus koskee taloudellista, sosiaalista ja ekologista vastuullisuutta. Maailma menee siihen suuntaan, että asiakkaat ovat valveutuneita ja meidän pitää olla ajan hermoilla.

"Loman ensipäivänä lähetän eniten sähköpostia"

Tervonen nauttii työstään, mistä kielii sekin, ettei hän päästä siitä irti lomallakaan.

– Ihan sama, missä liikkuu ja mihin aikaan, työasiat ovat väkisin mielessä. En pysty olemaan niin, että unohtaisin kaiken, ideoiden huomioimatta jättäminen on mahdotonta. Pidän positiivisena, että saan ahaa-elämyksiä muualta enkä sokaistu omaan tekemiseen liikaa, Tervonen huomauttaa.

– Fakta on, että ensimmäisenä lomapäivänä tulee mieleen 150 asiaa. Työkaverit nauravat, että minulta tulee eniten sähköpostia ensimmäisenä lomapäivänä. Mutta osaan myös vain olla. Eihän kukaan selviä hengissä, jos ei rentoudu välillä.

Myös Tervosen puoliso työskentelee Tahkolla, mutta huoltoyhtiö TAHKO24:n puolella.

Tervosen mukaan kotona pariskunta pystyy olemaan ilman työasioita.

– Vaikka herkästi niistä tuleekin juteltua. Ja kotiasiat taas eivät niin tule töihin, koska ei istuta samassa paikassa, hän virnistää.

Äitiyslomalla Tervosta sijaistaa Teo Kuosmanen.

– Näen veljen kanssa työskentelyn hyvänä asiana. Olemme työskennelleet yhdessä vuosia, ja tunnemme toistemme tavat sekä vahvuudet. Ja ainakin uskallamme sanoa toisillemme kaiken suoraan, Isa-Maria Tervonen nauraa.