Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarvittiin tauko arkeen, huokaavat lohjalaiset Mirka Pursiainen ja Mika Makkonen kiivetessään Tahkon portaita kohti luontopolkujen aloituspistettä.

– Tämä on rauhoittumispaikka. Ja samalla kuntoilua, he virnistävät.

Makkoselle Tahko on tuttu, ja etenkin syksyllä hänen mielestään Rukaan verrattavissa.

– Ei tarvitse lähteä pohjoisemmaksi.

Tahkon eri luontopolkukierroksista Huutavanholman reitti on yksi lyhimmistä, 4,6 kilometriä. Opastus saattaa olla Tahkovuoren rinteillä kuitenkin vähän epäselvä, sillä välillä kyltit osoittavat Huutavanholmalle ja toisaalle Huutavanholman kierrokselle.

Monille pituus on ratkaiseva tekijä luontopolun valinnassa.

– Tahkon tähtikierros on kuuden kilometrin reitti, mikä määritti, että lähdemme sille, siilinjärveläiset Krista Laakkonen ja Heli Farin tunnustavat.

– Tykkäämme liikkua luonnossa ja halusimme pois melusta. Tämä tekee hyvää sielulle ja ruumiille.

Huutavanholmaan johtava polku ei sovi pyöräilijöille, sillä maasto on melko haastava. Poluilla on suuria kiviä ja puunjuuria, jotka ovat kostealla kelillä todella liukkaita. Välillä pitää katsoa tarkkaan, mihin jalan laittaa, ettei muljauta nilkkaansa. Mutta kun katseen kääntää jaloista maisemiin, näky palkitsee.

Itse Huutavanholma on rotko, jossa kulkee kirkasvetinen puro. Aikoinaan Huutavanholma oli vapaana rönsyävä koski, jonka pauhuna kuului kauas. Siitä juontaa nimi.

Huutavanholman reittiä parannetaan ensi vuonna. Reittiä muokataan sekä turvallisuuden että luonnonsuojelun vuoksi, koska Huutavanholman lehtojensuojelualue kärsii patikoijista.

Parannukset kuuluvat reitistöhankkeeseen, johon on saatu EU:n Leader-rahoitusta ja kaupungin tukea. Neljännes kuluista katetaan yritysten varoin ja Tahkon kyläyhdistyksen talkootyönä.

Espoolaiset Anne ja Martti Oksala ovat vieraana espoolaisen ystävänsä Mika Renholmin Tahkon-mökillä. Tämä porukka tuntee hyvät luontopolut, sillä he ovat Happy Hikers (onnelliset patikoijat) -porukkaa. Kyseessä on suljettu, nelihenkinen ryhmä. Tiimivaatteet päällään he rankkaavat Tahkon kierrokset yksiksi maailman parhaista.

– Viiden parhaan joukossa, arvioivat Happy Hikersit.

Heillä on perspektiiviä.

– Me ollaan käyty kävelemässä yli 32 eri maassa Singaporea myöten. Täällä korkeuserot ovat mielettömän mageet, kehuu Martti Oksala, jonka äidin suku on lähtöisin Maaningalta.

– Kiva, kun täällä on uusia kohteita ja rappusia on kunnostettu. Reitit ovat hyviä ja laavuja on tarpeeksi ruokailua varten, jatkaa Renholm.

Osa luontopolkukokemusta on syöminen.

– Ja parasta eväsruokaa on hernekeitto, julistavat Happy Hikersit.

– Mutta ei sitä ilman punssia voi syödä, virnistää Martti Oksala.

Jottei jalka pahasti polulla lipsu, punssia nautitaan rokan kanssa kuulemma vain kaksi senttilitraa.

Tahkon parhautta lisää poppoon mukaan sekin, ettei poluilla ole ruuhkaa.

– Olimme vähän aikaa sitten Kouvolan Repovedellä, jossa luontopolulla sai kulkea jonossa, harmittelee Martti Oksala.

Mukana kulkevat myös kultaisetnoutajat Cindy ja Bibi.

– Ne on kuin kotonaan ja tottelevat hyvin. Paitsi, jos jollain on liian hyvät eväät, niin sitten eivät kuuntele, Anne Oksala nauraa.