Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän ja syksyn maastopyöräilykausi vaihtuu Tahkolla pian lumella ajeluun – ällistyttävän suosion saanut laji sai myös parisuhdeaikaa viettävän avioparin innostumaan

Kun lähdet polkemaan mäkeä ylös, pääset irti kaikesta arkisesta, lupaavat Tahkon laelle juuri toisen nousunsa tehneet ja kohta alas laskevat Petteri ja Eeva Ovaskainen.

Karttulan Syvänniemeltä lähtenyt pariskunta päätti ottaa yhteistä aikaa ja ajaa Tahkolle irrottelemaan – hikeä.

– Kaksi vuotta sitten viimeksi lähdettiin kahdestaan pois kotoa. Eihän sitä nyt ihan joka vuosi, muuten menisi ihan hullutteluksi, he nauravat.

–Tahko on Kuopiosta vain tunnin ajomatkan päässä, ja ehdimme parahiksi takaisin kotiin, kun 1.- ja 3.-luokkalaiset lapset pääsevät koulusta. Aiomme tulla toistekin tämän uuden kokemuksen myötä ja otamme myös lapset mukaan.

Eeva Ovaskainen on ajanut Karttulassa paljonkin maastossa, mäkiteillä ja poluilla. Kotona hänellä ei ole sähköavusteista ajopeliä allaan, kuten nyt.

– Ylös pääsee hyvin, alas päin tuleminenhan tässä on se, mikä hirvittää, hän nauraa.

– Alamäkireitillä ajamista ei voi verrata hiekkatiellä ajamiseen kotona. Täällä on kallistetut mutkat ja vähän pomppuakin. On kyllä mukava päästä ajamaan, hykertelee Petteri Ovaskainen.

"Tahko on kehittynyt hyvään suuntaan" – valkeakoskelaisperhe aikoo palata

Pyöriä vuokraavan Tahkosafarit Oy:n toimitusjohtaja Arto Jauhiainen kertoo, että pyöräilyn suosio kasvaa laskettelukeskuksissa ympäri maailman.

–Pyöräily oli kesän hitti meillä, mutta myös talvipyöräily kasvaa koko ajan. Maailmalla on keskuksia, joissa pyöräily on jo ajanut laskettelun ohi, hän kertoo.

– Eniten talvipyöräilyn kasvu on Tahkolla poissa murtomaahiihdosta. Nuori polvi ei ole niin hiihtokansaa. Monelle se on ollut se pakollinen laji koulussa eikä enää voisi vähempää kiinnostaa. Sen sijaan jokainen on oppinut lapsena ajamaan pyörällä.

Tahkosafareillakin on tarvetta pyöräilysektorin kasvattamiseen.

– Pyöriä on nyt 30. Ne olivat Etelä-Suomen syyslomaviikolla koko viikon ajossa. Näen, että ihan lähivuosina pyöriä on jo sata.

Pyöräilystä ovat kiinnostuneet Jauhiaisen kokemuksen mukaan kaikenlaiset ihmiset.

– Eniten heitä yhdistää kiinnostus luontoon. Ja paljon on ihmisiä, jotka eivät olisi vielä viisi vuotta sitten uskoneet, että alkavat maastopyöräillä.

Suosituin vuokra-aika on kolme tuntia, mutta pyörän voi vuokrata vaikka koko päivän ajaksi.

Eniten lajin perään vetää Jauhiaisen mukaan helppous. Sähköavusteisuus takaa, että huonompikuntoinenkin pystyy lähtemään mukaan.

– Se on hieno keino päästä luontoon.

Tahkon toisen pyörävuokraajan, SciMac Tirolin toimitusjohtaja Ari Partanen kertoo, että maahantuojilta on jopa vaikeuksia saada pyöriä. Hän myy pyöriä joka syksy pois, koska varastotilaa ei ole kaikille. Keväällä hän ostaa uusia pyöriä.

– Koronan takia tehtaat olivat kiinni ja samaan aikaan ihmiset alkoivat tulla luontoon ja buumi pamahti päälle. Huollotkin alkavat olla todella ruuhkaisia ja varaosien saanti vaikeutunut.

SciMac Tirolilla on kesäaikaan noin 40–50 pyörää. Nyt sesonkia jatketaan ensimmäistä kertaa myös talvelle, ja vuokralle tarjotaan leveämpirenkaisia pyöriä.

Partanen sanoo, että ruuhkahuippuja, kuten koulujen lomia, helpottaa lomailijoiden omaksuma nettivuokraus.

– Syyslomalle pyörät vuokrattiin jo monta viikkoa etukäteen netin kautta. Muuten olisin joutunut palkkaamaan yhden henkilön pelkästään vastaamaan puhelimeen.

Kolmen tunnin vuokrausaika on myös SkiMac Tirolin suosituin tuote. Sähköpyörän saa kolmeksi tunniksi 50 eurolla ja etujoustollisen maastopyörän 28 eurolla. Partanen sanoo, että kun tullaan koko perheellä, otetaan useimmin ei-sähköavusteiset pyörät kulujen hillitsemiseksi.

– Ja sitten on jääriä, joilla on mielipide, että eivät ikinä aja sähköpyörällä. Mutta kun kerran kokeilevat, niin eivät muulla halua enää ajaa, yrittäjä nauraa.

Yksikön päällikkö Esa Valonen Hill Ski Rentistä kertoo, että ei-sähköavusteisille pyörille on koko ajan vähemmän kysyntää. Tällä hetkellä niiden osuus on neljännes, jatkossa ehkä pienempi.

– Maastopyöräilyltä haetaan elämyksiä, ja sähköpyörällä saa enemmän irti. Mäet helpottuvat ja lenkit pitenevät. Vaikka itse olen aktiivinen pyöräilyn harrastaja, niin minäkin valitsen sähköpyörän.

Neljässä laskettelukeskuksessa toimiva Hill Ski Rent avaa Tahkon toimipisteensä marras–joulukuussa hiihtokauden alkamisen mukaan.

– Tahkon osalta on vielä harkinnassa, vuokrataanko pyöriä myös kesäkaudella ensi vuonna. Pohjoisen keskuksissa oli todella kova kesä 2020 – sellaista väenpaljoutta ei ole ollut tunturikeskuksissa miesmuistiin. Siksi huomio on nyt voimakkaasti ensi kesässä.

Myös Hill Ski Rent on lisäämässä pyöriensä määrää, sikäli kun maahantuojat pystyvät niitä globaalin harrastusbuumin ja koronan ikeessä toimittamaan.

– Viime kauden kovan kysynnän vuoksi laajennamme vuokraamoa ja kasvatamme valikoimaa, Valonen kertoo.