Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täällä välttyy työmatkojen hotellikuolemalta, helsinkiläispari halusi mökkimäisen tunnelman Tahkolla - katso kuvat!

Anne-Maria Lehtinen tunnustaa olevansa vähän mustasukkainen miehelleen Janne Räsäselle. Syy on se, että tämä saa viettää rakkaalla Tahkon-mökillä enemmän aikaa kuin vaimonsa. Pariskunta asuu Helsingissä, ja Lehtisen työ yritysvalmentajana keskittyy pääkaupunkiseudulle. Räsänen taas on kuopiolaisen eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n toimitusjohtaja. Tehtävä tuo miehen Savoon niin usein, että 150–200 yöpymisen määrä Tahkolla taitaa jo voittaa Helsingin kodissa vietetyt yöt vuodessa.   

– Yksi syy oman mökin hankintaan olikin se, että halusin välttää työmatkojen hotellikuoleman, kertoo Räsänen.

Heillä oli alueella jo aiemmin kimppamökki, jossa uusperheellä oli oikeus lomailla joka kuudes viikko. Pari vuotta sitten he kuitenkin etsivät omaa vapaa-ajan kotia Tahkolta. Kun he talvella lumikinosten keskellä astuivat nykyisen mökkinsä pihaan, he olivat myytyjä nähdessään maisemat suoraan vastarannan valaistuille rinteille, maisemahissille ja lumipeitteiselle järven jäälle. Ei siis menisi kuin tovi, kun poppoo tallustaisi lahden yli mutkamäkeen.

Myös runsas, nilsiäläisen Ikikivi Oy:n liuskekiven käyttö pihassa ja sisätiloissa veti puoleensa. Sauna ja kylpyhuone oli remontoitu jo ennen uusia omistajia, ja osin myös keittiö oli uusittu. Nyt pariskunta on saanut keskittyä sisustukseen ja uuden terassin tekoon.

Olen kerrankin ajanut keskellä talvea mökiltä mönkijällä Nilsiän keskustaan ompelijalle!

– Haluamme säilyttää mökkimäisen tunnelman emmekä tehdä tästä designkotia, toteaa Lehtinen.

Mökillä suositaan kierrätyslöytöjä. Retrohenkiset trendikkäät rottinkikalusteet, seinälle nostetut suvussa säilyneet vanhat Rossignol-laskettelusukset, kirjava vanha ryijy, syntisen paljon painava antiikkinen koivukaappi ja puupinnat luovat lokoisaa vapaa-ajan kodin tunnelmaa. Niiden rinnalla on myös moderneja elementtejä, kuten iso, valkoinen sohva ja ruokailuryhmä.   

Oman mökin myötä perhe rakastui Tahkon talven lisäksi myös matkailukeskuksen kesä- ja syyskauteen. Perheen mökkielämä pursuaa aktiviteetteja ja rentoa oleilua perheen ja ystävien kera. Liikkuvainen poppoo lähtee vaivatta vaeltamaan luontopoluille, maastopyöräilemään, golfaamaan, kalastamaan ja veneilemään. Talvella heidät löytää tietenkin hikoilemasta hiihtoladuilta ja rinteistä.  

Haluamme säilyttää mökkimäisen tunnelman.

– Olen kerrankin ajanut keskellä talvea mökiltä mönkijällä Nilsiän keskustaan ompelijalle! nauraa Lehtinen.

Kokkailu, hyvä ruoka ja viini ovat oleellinen osa elämää Tahkolla. Usein pari lämmittää leivinuunin ennen ulkoilua, laittaa lihapadan muhimaan ja pääsee nälkäisenä sen ääreen heti vaelluksen tai laskettelun jälkeen. Mies kuuluu polvijärveläisen Saarivaaran Erämiehiin ja ajaa vajaassa reilussa tunnissa mökiltä hirvimetsälle.

– Eipä sinne Helsingistä tulisi lähdettyä, hän kiittelee mökin sijaintia.     

He odottavat, että alueelle rakennettaisiin vielä lisää eri vaikeusasteilla olevia vaellus-, hiihto- ja maastopyöräilyreittejä. Samalla helsinkiläiset toivovat kuitenkin, ettei Tahkosta tulisi kaupunkimainen, hajallaan oleva lomakeskus, vaan että idyllinen kylämäinen olemus vain vahvistuisi. Heistä yksi Tahkon etu on juuri mökkikylämäinen tunnelma, jossa eri puolilta maata tulevat vapaa-ajan viettäjät tutustuvat välittömästi tosiinsa ja auttavat toisiaan.

– Kerrankin naapureiden vene oli päässyt karkaamaan laiturista, ja pelastimme sen.

Pariskunnan mielessä on jo pyörinyt mahdollinen muutto tulevaisuudessa Helsingistä Savoon. Tällä hetkellä molemmat kodit tuntuvat heille yhtä tärkeiltä.

– Vai taitaako asia kallistua sittenkin tänne Savon suuntaan? Lehtinen ja Räsänen nauravat.   

Juttu on julkaistu Tahkonews-lehdessä. Koko lehden voit lukea täältä.