Täällä välttyy työmatkojen hotellikuolemalta, helsinkiläispari halusi mökkimäisen tunnelman Tahkolla - katso kuvat!

”Loma-asunto Tahkolla mahdollistaa sen, että voi muuttaa Savoon ainakin osa-aikaisesti”, iloitsevat Tahkoon hurahtaneet Anne-Maria Lehtinen ja Janne Räsänen. He viettävät mökillään melkein kaiken mahdollisen vapaa-aikansa ja tekevät siellä myös töitä. Juha Poutanen

Pirjo Tiihonen

Anne-Maria Lehtinen tunnustaa olevansa vähän mustasukkainen miehelleen Janne Räsäselle. Syy on se, että tämä saa viettää rakkaalla Tahkon-mökillä enemmän aikaa kuin vaimonsa. Pariskunta asuu Helsingissä, ja Lehtisen työ yritysvalmentajana keskittyy pääkaupunkiseudulle. Räsänen taas on kuopiolaisen eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n toimitusjohtaja. Tehtävä tuo miehen Savoon niin usein, että 150–200 yöpymisen määrä Tahkolla taitaa jo voittaa Helsingin kodissa vietetyt yöt vuodessa.   

– Yksi syy oman mökin hankintaan olikin se, että halusin välttää työmatkojen hotellikuoleman, kertoo Räsänen.

Parvella on poikien nukkuma- ja oleskelutilat. Juha Poutanen

Heillä oli alueella jo aiemmin kimppamökki, jossa uusperheellä oli oikeus lomailla joka kuudes viikko. Pari vuotta sitten he kuitenkin etsivät omaa vapaa-ajan kotia Tahkolta. Kun he talvella lumikinosten keskellä astuivat nykyisen mökkinsä pihaan, he olivat myytyjä nähdessään maisemat suoraan vastarannan valaistuille rinteille, maisemahissille ja lumipeitteiselle järven jäälle. Ei siis menisi kuin tovi, kun poppoo tallustaisi lahden yli mutkamäkeen.

Anne-Maria Lehtinen ja Janne Räsänen toivovat, että Tahkon idyllinen kylämäinen olemus vain vahvistuisi, eikä siitä tulisi kaupunkimainen, hajallaan oleva lomakeskus. Juha Poutanen

Myös runsas, nilsiäläisen Ikikivi Oy:n liuskekiven käyttö pihassa ja sisätiloissa veti puoleensa. Sauna ja kylpyhuone oli remontoitu jo ennen uusia omistajia, ja osin myös keittiö oli uusittu. Nyt pariskunta on saanut keskittyä sisustukseen ja uuden terassin tekoon.

Olen kerrankin ajanut keskellä talvea mökiltä mönkijällä Nilsiän keskustaan ompelijalle!

– Haluamme säilyttää mökkimäisen tunnelman emmekä tehdä tästä designkotia, toteaa Lehtinen.

Autotalli piiloutuu kesäterassin alle. Juha Poutanen
Viimeisimmäksi pariskunta teki pation jatkeeksi katetun kesäterassin. Juha Poutanen

Mökillä suositaan kierrätyslöytöjä. Retrohenkiset trendikkäät rottinkikalusteet, seinälle nostetut suvussa säilyneet vanhat Rossignol-laskettelusukset, kirjava vanha ryijy, syntisen paljon painava antiikkinen koivukaappi ja puupinnat luovat lokoisaa vapaa-ajan kodin tunnelmaa. Niiden rinnalla on myös moderneja elementtejä, kuten iso, valkoinen sohva ja ruokailuryhmä.   

Nämä Rossignol -sukset kertovat ajasta, kun laskettelu alkoi valloittaa myös suomalaisia harrastajia. Juha Poutanen
Ryijy on ostettu käytettynä, ja vanhat sukset ovat saaneet uuden elämän valaisimen pitimenä. Juha Poutanen
Painavan koivukaapin ostossa kysyttiin kadun ohikulkijoiltakin kantoapua. Juha Poutanen

Oman mökin myötä perhe rakastui Tahkon talven lisäksi myös matkailukeskuksen kesä- ja syyskauteen. Perheen mökkielämä pursuaa aktiviteetteja ja rentoa oleilua perheen ja ystävien kera. Liikkuvainen poppoo lähtee vaivatta vaeltamaan luontopoluille, maastopyöräilemään, golfaamaan, kalastamaan ja veneilemään. Talvella heidät löytää tietenkin hikoilemasta hiihtoladuilta ja rinteistä.  

Haluamme säilyttää mökkimäisen tunnelman.

– Olen kerrankin ajanut keskellä talvea mökiltä mönkijällä Nilsiän keskustaan ompelijalle! nauraa Lehtinen.

Keittiö oli osittain uusittu ennen ostoa. Pariskunta vaihtoi vain vetimet ja uudet, puiset tasot. Juha Poutanen
Makkarissa kuopiolaisen Keltainen talo- yrityksen taulu tietää paikan armahan. Juha Poutanen
Ruokailuryhmän yllä olevassa valaisimessa on ajopuuhun kiinnitetyt pariskunnan häiden kuohuviinipullot. Niihin on kuopiolaislähtöinen Jukka-Pekka Isotalo tehnyt valaisimet Evolum-yrityksessään. Juha Poutanen

Kokkailu, hyvä ruoka ja viini ovat oleellinen osa elämää Tahkolla. Usein pari lämmittää leivinuunin ennen ulkoilua, laittaa lihapadan muhimaan ja pääsee nälkäisenä sen ääreen heti vaelluksen tai laskettelun jälkeen. Mies kuuluu polvijärveläisen Saarivaaran Erämiehiin ja ajaa vajaassa reilussa tunnissa mökiltä hirvimetsälle.

– Eipä sinne Helsingistä tulisi lähdettyä, hän kiittelee mökin sijaintia.     

Kaunis rottinkikeinutuoli on ostettu second hand-liikkeestä. Ilmari Tapiovaaran Pirkka-jakkara on lahja Anne-Maria Lehtisen vanhemmilta. Juha Poutanen

He odottavat, että alueelle rakennettaisiin vielä lisää eri vaikeusasteilla olevia vaellus-, hiihto- ja maastopyöräilyreittejä. Samalla helsinkiläiset toivovat kuitenkin, ettei Tahkosta tulisi kaupunkimainen, hajallaan oleva lomakeskus, vaan että idyllinen kylämäinen olemus vain vahvistuisi. Heistä yksi Tahkon etu on juuri mökkikylämäinen tunnelma, jossa eri puolilta maata tulevat vapaa-ajan viettäjät tutustuvat välittömästi tosiinsa ja auttavat toisiaan.

– Kerrankin naapureiden vene oli päässyt karkaamaan laiturista, ja pelastimme sen.

Yläkerrasta on näkymä olohuoneeseen, jossa on ruskean ja vaalean sävyjä. Juha Poutanen
Pihalla on myös minikokoinen golf- puttausgreeni harjoitteluun. Juha Poutanen

Pariskunnan mielessä on jo pyörinyt mahdollinen muutto tulevaisuudessa Helsingistä Savoon. Tällä hetkellä molemmat kodit tuntuvat heille yhtä tärkeiltä.

– Vai taitaako asia kallistua sittenkin tänne Savon suuntaan? Lehtinen ja Räsänen nauravat.   

Muistojen valokuvien seassa kortti ”Hei rakas, muutetaanko Savoon” saattaa kertoa tulevaisuudesta. Juha Poutanen

Mökillä

Uusperheen kakkoskoti

115-neliöinen vapaa-ajan asunto sijaitsee Tahkon mökkikylässä.

Siellä viettävät vapaa-aikaansa Helsingissä asuva uusperhe, johon kuuluvat yritysvalmentaja Anne-Maria Lehtinen, Lemmikki Oy:n toimitusjohtaja Janne Räsänen sekä pojat Akseli Holopainen, 14, ja Oskari Holopainen, 18.

Mökissä on olohuone, keittiö, makuuhuone, vierashuone, sauna, kylpyhuone, WC, yläkerta/parvi ja varasto-autotalli.

Tontti on 1000 neliön kokoinen, ja pihassa on nuotiopaikka, palju, minikokoinen puttausgreeni sekä pation jatkeena oleva katettu kesäterassi.  

Juttu on julkaistu Tahkonews-lehdessä. Koko lehden voit lukea täältä.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut