Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulupukilla on riittänyt kommelluksia Tahkolla: Mahassa oli pitelemistä, vyö jäi terassille...

Vaikka aattoiltaa valmistellaankin lähes koko vuosi, ei kommelluksilta voi kokonaan välttyä, kun tarpeeksi kiitää pitkin pitkin maita ja mantuja.

Tahkolla pukin on hyvä selvittää reitti etukäteen – kenen luona ollaan milloinkin ja paljonko siirtymiin varataan aikaa. Mukana on myös syytä olla harja, jolla putsata tieviitat esiin lumesta.

– Kerran aattona oli reilusti tuoretta lunta maassa ja "reki" jumittui hankeen. Joulupukki työntämässä kulkuvälinettään polviaan myöten lumessa, parta tuulessa heiluen oli varmasti huvittava ja auttamishalun herättävä näky, muistelee pukki.

Ennen kuin omat tontut ehtivät hätiin, paikalle kerääntyi suuri joukko työntäjiä.

– Reki irtosi hangesta, ja joku auttajista totesi yhteisen ponnistuksen olleen yksi parhaista joulumielen kohottajista.

Kerran pukki oli erään mökin ovella hieman etuajassa.

– Varmistin talon väeltä, sopisiko pukin tulla jo. Mökissä oli vilkas lapsikatras, joten äiti huokasi meille, että ’luojan kiitos, pukki tulee pelastamaan tilanteen, täällä on tunnelma jo ihan katossa’, muistelee muori.

Ja lapset olivat onnesta soikeina.

– ’Ihan oikee joulupukki! Ihan oikee!’ he huusivat siellä ja juoksivat ympäri mökkiä. Siinä olisi voinut käydä vaikka mitä, kun oli niin eläväistä porukkaa, muori nauraa.

Pari kertaa pukilla on ollut yllään liian löysä nahkavyö.

– Se ei millään pysynyt kiinni. Toisella kertaa pukki ei edes huomannut, kun se oli pudonnut lähtiessä mökin terassille. Perheenäiti soitteli perään sitten, että jäiköhän pukilta vyö.

– Nyt asia on korjattu niin, että vyö on mukavaa resorikuminauhaa, joka ei katkea, paljastaa muori.

Kerran puolestaan hoikempi apupukki täytti takkinsa ilmatäytteisellä vatsalla.

– Se pujotetaan niskan kautta. Mutta kesken kaiken muovinauhakannatin irtosi ja oli siinä ja siinä, ettei koko vatsa pudonnut. Pukki piteli mahaansa, että lapset pääsivät istumaan syliin ilman vatsansiirtoa. Onneksi se ei myöskään poksahtanut, tirskuu muori.

Kerran pukki meni erääseen taloon, kuunteli laulut, jakoi lahjat ja vanhemmat alkoivat jo vihjailla, että pukilla taitaa olla jo kiire toisaalle.

– Lapsia ei kiinnostanut enää mikään muu kuin lahjat, joten pukki jatkoi matkaansa. Koko hommaan oli mennyt neljä minuuttia. Se on ennätys.

Sen sijaan kerran Tahkolla näkyi pukkiapuri, joka oli pahasti eksynyt reitiltään.

–– Hän juoksi ees ja taas, etsi paikkoja ja oli 1,5 tuntia myöhässä, eikä edes ollut soittanut perheisiin, että myöhästyy. Kamala tilanne, pienimmät voivat tuolla aikahaarukalla jo mennä nukkumaan, surkuttelee muori.

Surullista on myös, jos lahjasäkkiä ei löydykään sisälle kannettavaksi.

– Lahjasäkki ei saisi jäädä näkyvään paikkaan sillä aikaa, kun pukki vierailee muualla. Olen kuullut, että joskus se on saattanut hävitä väärään taloon, kun silmä välttää.

Pukille ja apulaisille on jäänyt Tahkolta vain lämpimiä muistoja.

– Mitään ikävää ei ole tullut. Pelkona toki aina on, että auto leviää tai pukille iskee migreeni, mutta koskaan niitä ei ole tapahtunut.

Julkkisten aattoilloissakin on pyörähdetty.

– Pukillahan on vaitiolovelvollisuus. Mutta joskus on saatettu toivotella hyvät joulut Tahkolla esimerkiksi jonkun urheilijan perheen luona.

– Joulupukki on kiinnostunut jokaisen lapsen ja lapsenmielisen kuulumisista, oli sitten esiintynyt julkisuudessa tai ei, pukki muistuttaa.

Aaton tunnelma Tahkolla, hiljalleen leijuvat lumihiutaleet ja valkoiset metsät ovat jääneet pysyvästi pukin ja tonttupartioiden mieliin.

– Ympäristö on valtavan kaunis, harras ja rauhallinen. Mustan syksin jälkeen aattona satanut pysyvä puuterilumi oli taianomainen, muori muistelee.

– Paras joulutunnelma syntyy erityisesti siitä, kun jokainen haluaa tuoda oman osansa muiden joulun onnistumiseksi, lisää joulupukki.

Tämä juttu on julkaistu Tahkonews-lehdessä. Koko lehden voit lukea tästä.