Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berliini, Helsinki, Praha. Tässä tyypillisiä Anniina Ahvenjärven, Janika Kuirinlahden ja Sara-Sofia Kuusiston kaupunkilomakohteita, kun lähdetään muutaman päivän tyttöjenreissulle.

Tamperelaiskolmikon reissut ovat saaneet tänä vuonna kuitenkin kokonaan uuden suunnan, ja arjen yläpuolelle vieviä elämyksiä nautitaan nyt höyryävän kuksan ja hehkuvan nuotion äärellä, Tahkon yllä Mäkiaution rotkon laavulla.

– Reissut ovat kieltämättä muuttuneet. Nyt matkailemme kotimaassa, ja tekemiset ovat luonto- ja liikuntapainotteisia, ystävykset summaavat.

Työn kautta seitsemän vuotta sitten tutustunut kolmikko on ensimmäistä kertaa yhdessä Tahkolla.

– Liikuntavarustein lähdetään. Kieltämättä tällaisten reissujen jälkeen on palautuneempi olo kuin yleensä matkalta tullessa, he tunnustavat.

Mäkiaution rotko on Tahkon uusi hittireitti – kansanperinteen tuntija ja geologi on varma, että rotkoissa esiintyy yliluonnollisia henkiä

Mäkiaution rotko on ollut valtavan suosittu heti avauduttuaan.

– Kun normaalisti Tahkon laavuilta on tarpeen hakea roskat pois kolmen viikon välein, niin Mäkiaution rotkon uudelta laavulta niitä on haettu kolmen päivän välein syyskaudella. Se kertoo jotakin uuden kohteen suosiosta, kuvaa Tahkon kyläyhdistyksen nokkamies Kari Heiskanen, joka on myös yksi uuden reitin puuhamiehistä, sillä kyläyhdistys on reitistöhankkeen vetäjä. Hankkeeseen kuuluu muitakin kohteita kuin Mäkiaution rotko.

Mäkiaution rotkon olemassaolo on tiedetty iät ja ajat, ja osa on tehnyt sinne omatoimiretkiä – huolimatta siitä, että rotko oli hyvin vaikeasti saavutettavissa.

– Lisäksi se oli yksityisen mailla. Kaupunki osti maat kaksi vuotta sitten, ja kaupungin metsänhoitaja Seppo Jauhiainen ymmärsi, että alue pitää valjastaa käyttöön, taustoittaa Heiskanen.

Mäkiaution rotkon reitin rakennustöihin sekä Huutavanholman reitin kulun parantamiseen esimerkiksi pitkospuin haettiin hankerahaa. Sitä tuli yhteensä 175 000, josta 70 000 käytettiin Mäkiaution rotkon reitin tekemiseen ja taukopaikan tekemiseen.

– Julkista rahaa saa olla sääntöjen mukaan 75 prosettia. EU:n Leader-rahan osuus oli 60 prosenttia, Kuopion kaupungin osuus 15 prosenttia ja loput 25 prosenttia on yritysten rahoitusosuutta ja kyläyhdistyksen talkootyötä, Heiskanen räknää.

Yritysrahoittajat ovat Tahkolla operoivat PeeÄssä, rinneyhtiö Huippupaikat, PLT Group, TAHKOcom ja Tahko24h.

Reitin varrella olevalle laavulle ei tarvitse mennä omien puiden kera: Kuopion kaupunki toimittaa polttopuut kuutiosäkeissä, ja kyläyhdistyksen talkoolaiset kantavat ne liiteriin.

– Välillä on ollut jopa jonoa makkaranpaistoon. Ihmiset ovat huomanneet, että on täällä kotimaassakin paljon koettavaa. Murteista päätellen jopa pohjanmaalaiset ovat lähteneet Tahkolle. Yleensä Pohjanmaalta on menty Ruotsiin.

Laavun nimi on Pöllölaavu, ja se jatkaa eläinaiheisten laavujen sarjaa Tahkolla. Onhan siellä ennestään jo Nallelaavu.

Heiskanen tilasi laavuun pöllöaiheisen pystypilarin tamperelaiselta moottorisahataiteilijalta – markkinointikikka mielessään.

– Jos se olisi ihan tavallinen nelosparru, kukaan ei ottaisi laavusta kuvia. Nyt kävijät ottavat kuvan ja laittavat sen Facebookiin, hän myhäilee.

Laavulle pääsee myös talvella, mutta silloin on mentävä moottorikelkkareittiä, joka kulkee polun vieressä. Sitä pitkin pääsee myös jalkaisin.

–  Portaat suljetaan talveksi. Paitsi jos lunta ei tule.