Maskisuositus nousi Itä-Suomessa kiihtymisvaiheen tasolle, koronanyrkki suosittelee ettei yksityistilaisuuksissakaan ole yli 50 ihmistä

Kasvomaskin kanssa aina joukkoliikenteeseen, kuuluu suositus Pohjois-Savossa. Arkisto/Jussi Vehkasalo
Ansa Heinonen

Ansa Heinonen

Pohjois-Savossa sallitaan huomisesta keskiviikosta alkaen vain alle 50 hengen yleisötilaisuudet. Määräyksen on antanut Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Tämän avin määräyksen lisäksi alueellinen koronaepidemiaa torjuva työryhmä eli koronanyrkki suosittelee, ettei myöskään yksityistilaisuuksissa, kuten perhejuhlissa ja joulun vietossa järjestettäisi yli 50 hengen kokoontumisia. Pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia.

Yli 50 henkilön yleisötapahtumat kiellettiin koko Itä-Suomessakin

Koronanyrkiksi kutsuttu alueellinen työryhmä julkaisi avin määräyksen ja omat suosituksensa tiistaina.

Työryhmän mukaan kasvomaskia kannattaa käyttää aina, jos lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Maskia suositellaan käytettäväksi varsinkin sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa, kuten aina joukkoliikenteessä, takseissa, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Myös kouluissa ja oppilaitoksissa, yläkoulusta alkaen, olisi hyvä käyttää maskia.

Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Pohjoissavolaisia suositellaan välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Valtakunnallisesti suositellaan etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti.

Pohjois-Savossa ollaan edelleen koronaepidemiassa perustasolla, mutta tilanne voi koronatyöryhmän puheenjohtajan, Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan nopeasti huonontua, kuten monilla alueilla on tapahtunut.

– Meillä on ympärillä alueita, kuten Pohjois-Pohjanmaa, jossa ollaan leviämisvaiheessa. On mahdollista, tilanne leviää meillekin, Hedman muistuttaa.

Toistaiseksi epidemia ei ole merkittävästi laajentunut väestöön tunnettujen ryppäiden ulkopuolelle. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin.

Pääsääntöisesti uudet tapaukset on todettu karanteeniin jo asetettujen keskuudessa.

Maskin käyttö halutaan nostaa Pohjois-Savossa tasolle, joka vastaa kiihtymisvaiheen tilannetta – jotta siihen ei jouduttaisi.

Tuleva joulun aika todennäköisesti lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa.

Erityisesti ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvia tulisi suojata altistumiselta koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

– Joulun aikakaan näiden ryhmien suojelemiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota, Hedman korostaa ja suosittelee miettimään yhteydenpitotapoja muillakin tavoilla kuin tapaamisilla ja vierailuilla.

Koronanyrkki suosittelee, että harrastustoiminta tulisi järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulisi huomioida, että tietyissä harrasteissa on erityisen korkea pisaratartunnan riski, kuten kuorolaulussa, ja järjestää tila, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski minimoidaan.

Koronanyrkki: Vältä matkustamista Pohjois-Savosta Keski-Suomeen, Helsinkiin tai Tampereelle

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut