Diabetestutkija Markku Laakso Kuopiosta sai Suomen tiedepalkinnon

Professori Markku Laakso. Jukka Gröndahl

Reetta Paunonen, STT

Suomen tiedepalkinto on myönnetty akatemiaprofessori Markku Laaksolle. Hän on maailman johtavia kakkostyypin diabeteksen genetiikan tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta.

Palkintoperusteluissa todetaan, että sairautta koskeva tieto on paitsi tieteellisesti, myös kansanterveydellisesti erittäin tärkeää. Kakkostyypin diabetes on yleistynyt dramaattisesti niin Suomessa kuin ulkomailla.

Laakso on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteellisen tutkijan joukkoon. Hänen tutkimuksissaan on käytetty useita erilaisia lähestymistapoja, joilla on selvitetty kakkostyypin diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisiä taustatekijöitä.

Laakso työtovereineen löysi ensimmäisen tyypin 2 diabeteksen alttiusgeenin jo yli kymmen vuotta sitten. Hänellä on julkaisuja lukuisista muista tyypin 2 diabeteksen, ylipainon, rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ja kohonneen verenpaineen alttiusgeeneistä.

Laakso johti myös Itä-Suomen yliopiston tutkimusta, josta saatiin tänä keväänä merkittävää uutta tietoa korkeaa kolesterolia alentavien lääkkeiden eli statiinien yhteydestä kakkostyypin diabetekseen. Kuopiolaistutkimus osoitti, että statiinit lisäävät selvästi riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Markku Laakso on palkittu aiemmin muun muassa Düsseldorfin Heinrich-Heine yliopiston Jühling-palkinnolla vuonna 2011 hänen laajoista ansioistaan diabetestutkimuksessa.

Suomen tiedepalkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö kahden vuoden välein. Palkinnon suuruus on 85 000 euroa. Se jaettiin keskiviikkona Tiedefoorumi-tapahtumassa Helsingissä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut