Säästö jopa 1 000 euroa, jos asuu oikeassa paikassa

Matti Pietiläinen

Botuliinia eli Botoxia on hyödynnetty jo muutaman vuoden ajan kroonisen migreenin hoidossa. Migreenipotilaat ovat Suomessa kuitenkin eriarvoisessa asemassa uuden hoitokeinon hyödyntämisessä.

Lapin, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä kroonisesta migreenistä kärsivä potilas saa säännöllisesti botuliinipistoksia julkisen sairaanhoidon puolella, jos niiden todetaan auttavan. Yhden pistoskerran vaikutus kestää yleensä kolme kuukautta.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella botuliinia ei käytetä migreenin hoidossa julkisella puolella lainkaan.

–Toistaiseksi ei, koska uuden toiminnan aloittaminen vaatii lääkäreiden lisäkouluttautumista. Jotain meille lääkäreille kuuluvia nykyisiä tehtäviä on siirrettävä pois, jos lisäresurssia uuden toiminnan aloittamiseen ei ole saatavilla. Odotamme Käypä hoito -suosituksen päivitystä, jonka jälkeen katsomme, miten asiassa edetään, perustelee neurologian ylilääkäri Liisa Luostarinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Tätä juttua varten kysyttiin kaikista sairaanhoitopiireistä, saako migreenipotilas sairaanhoitopiirin alueella julkisella puolella botuliinipistoksia, jos perinteiset estohoidot eivät riitä rauhoittamaan migreeniä. Vastaus tuli 15 sairaanhoitopiiristä. Niiden perusteella käytännöt oli jaettavissa likimain seuraavasti:

Päijät-Häme

Lappi

Varsinais-Suomi

Etelä-Pohjanmaa

Kainuu

Keski-Suomi

Pirkanmaa

Kanta-Häme

Satakunta

Itä-Savo

Pohjois-Savo

Helsinki ja Uusimaa

Pohjois-Karjala

Kymenlaakso

Vaasa

Noin 1–2 prosenttia suomalaisista sairastaa kroonista migreeniä. Siihen kuuluu vähintään 15 kohtauspäivää kuukaudessa. Botuliinipistoksista saa yksityisellä puolella Kela-korvauksen, kun niillä hoidetaan kroonista migreeniä. Yksi hoitokerta maksaa nelisensataa ja hoidot vuositasolla reilut 1 000 euroa.

Botuliini on bakteerin erittämää hermomyrkkyä.

Botox on tunnetuin botuliinihoidoissa käytetty tuotemerkki. Botox taas on tunnettu ryppyjen siloittaja. Ryppyjä häivytetään pistoksilla ryppyjen alla oleviin lihaksiin.

Botuliinipistoksilla hoidetaan erityisesti kainaloiden liikahikoilua sekä lihasvääntösairautta eli dystopiaa ja spastisuutta eli jäykkähalvausta, jossa sairaus lisää lihasjäykkyyttä.

Kroonisen migreenin botuliinihoidosta ei ole valtakunnallisia suosituksia. Nykyisissä Käypä hoito -suosituksissa lukee, että botuliinin tehosta krooniseen migreeniin on jonkin verran näyttöä.

Isossa-Britanniassa ja USA:ssa botuliinihoidon virallinen käyttöaihe on ollut migreeni vuodesta 2010.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut