Mitä ihmettä Kallavesi tarkoittaa?

Kallavesi-nimen alkuperälle ei ole yksimielistä selitystä. Arvoitus on, mihin 'kalla' viittaa – kalaan, kaltevaan, rantatörmään vai kenties samannimiseen kukkaan?

NimistöntutkijaAlpo Räisäsen mukaan todennäköisin selitys nimelle on, että 'kalla' tarkoittaa äyrästä, rantatörmää tai rinnettä. Tällöin 'kalla' olisi alkujaan germaaninen lainasana. Nimi viittaisi Kallavettä ympäröiviin maanmuotoihin eli korkeisiin rantatörmiin. Räisänen uskoo, että järvi on saattanut saada nimensä Puijonsarven ja Neulaniemen jyrkkien rantojen vuoksi: "nimi koko Kallavedelle on voinut lähteä Puijon juurelta".

Kallavesi-nimen on myös arveltu viittaavan kaltevaan. Kallaveden vesi virtaa etelää kohti, joten sen on saatettu kokea olevan kallellaan.

Nimistötieteilijän ovat epäilleet Kallaveden alkuperäksi myös saamelaisperäistä 'gállis'-sanaa, joka tarkoittaa ukkoa tai äijää.

Pohdittu on myös, voisiko 'kalla' ollakin lainasana ruotsista. Kalla-sanan ruotsinkielinen merkitys viittaa rannalle kasautuneeseen jääröykkiöön.

Kansanomaisempia Kallavesi-tulkintoja ovat muun muassa se, että 'kalla' viittaisi kalaan ja siksi Kallavesi tarkoittaisi kalaisaa järveä. Kallavesi-nimi ilmestyykin asiakirjoihin ensin Kalawesi-muodossa 1500-luvulla, mutta jo 1600-luvulla järven kirjoitusasuksi muuttuu Kallawesi. Räisäsen mukaan Kalawesi ei kuitenkaan viittaa kirjoitusasustaan huolimatta kalaan.

Kallaveden nimeämisen taustalla on ajateltu olevan kalla-niminen kukka. On myös ehdotettu, että 'kalla' olisi lainautunut ruotsin kielen kylmää tarkoittavasta kall-sanasta.

Tiedot käyvät ilmi Alpo Räisäsen artikkelista (Virittäjä 1/2009) ja Jenni Rimpiläisen pro gradu -tutkielmasta vuodelta 2011.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut