Kaksi nuorta löytyi kuolleina asunnosta – poliisi epäilee huumelääkkeitä myrkytyksen syyksi

Kaksi nuorta iisalmelaista miestä löytyi kuolleina yksityisasunnosta Iisalmesta tiistaina päivällä.

Miesten kuolemaan ei ensitietojen perusteella epäillä liittyvän henkirikosta, vaan Savon Sanomien tietojen mukaan heidän epäillään menehtyneen huumelääkkeiden tai mahdollisesti myös alkoholin sekakäyttöön.

Poliisi tutkii kuitenkin asiaa vielä tarkemmin eikä tapahtumien kulusta ollut varmuutta vielä tiistaina.

Vaikka päihdemyrkytykset ovat Suomessa hyvin tavallisia, tapauksessa on poikkeuksellista, että paikalta menehtyneinä löytyi kerralla kaksi nuorta ihmistä.

Poliisi otti tapahtumien selvittämiseksi tiistaina kiinni kolme henkilöä, joiden osuutta asiaan tutkitaan.

Tutkinnassa on ainakin, mistä huumelääkkeet olivat peräisin sekä jättivätkö paikalla olleet ilmoittamatta avun tarpeesta asunnossa vai soittivatko he hätänumeroon heti ongelmia havaittuaan.

Ainakin toinen menehtyneistä miehistä oli vain 18-vuotias. Ensitietojen mukaan ainakin osa muistakin tapahtumaan liittyvistä henkilöistä on nuoria.

Hätänumeroon asiasta soitti iisalmelaismies, jonka asunnosta vainajat löytyivät. Asiaa selvittämään hälytettiin heti viranomaisia.

Osa huumelääkkeistä tappaa, jos niiden kanssa ottaa alkoholia

Suomessa tehdään paljon oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia ja niihin liittyviä oikeuskemiallisia tutkimuksia. Siksi Suomessa tiedetään, miten alkoholi, lääkkeet ja huumeet aiheuttavat myrkytyskuolemia.

Myrkytyskuolemat ovat olleet pitkällä ajanjaksolla laskussa, mutta vuonna 2017 lääke- ja huumemyrkytykset kääntyivät kasvuun.

Suomessa kuolee keskimäärin lähes 150 huumeiden ja lääkkeiden päihdekäyttäjää vuodessa myrkytykseen.

Huumelääkkeisiin kuollaan usein nukkuessa – kaveri ei välttämättä huomaa, että pitäisi soittaa apua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tänä vuonna alkuvuodesta huumelöydökset kasvoivat selvästi oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksissa. Löydösmäärä ei kerro kuitenkaan siitä, mikä kuoleman aiheutti. Runsaat huumelöydökset voivat kertoa myös siitä, että myrkytyksiin johtaneissa tilanteissa on käytetty aiempaa useampia aineita sekaisin.

Poliisilla ei ole tiedossa, että Pohjois-Savossa olisi liikkeellä mitään yksittäistä erityisen vaarallista ainetta, vaan ensitietojen mukaan myrkytykset saattoivat johtua yleisten huumelääkkeiden väärästä annostelusta.

Viime vuosina etenkin netin huumekaupoista on kuka tahansa saanut tilattua huumelääkkeitä, jotka ovat hengenvaarallisia käytettynä jo kohtuullisenkin alkoholimäärän kanssa tai keskenään lääkkeitä sekoittaen.

Yksittäisiä tapauksia ilmi usein

Myrkytykset Iisalmessa eivät ole mikään alueellinen harvinaisuus, vaan viime vuosina vastaavia yksittäisiä myrkytyskuolemia on tullut ilmi esimerkiksi Tahkon alueella sekä Kuopiossa, jossa huumelääkkeiden myrkytykseen kuolleita nuoria aikuisia on löytynyt jopa tuupertuneena ulos parkkipaikalle tai talojen pihoihin.

Jos kaveriporukassaan epäilee huumelääkkeiden yliannostusta, asiasta kannattaa soittaa heti hätänumeroon.

Kolme kiinniotettua pääsi vapaaksi – poliisi jatkaa kahden nuoren kuoleman tutkintaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut