Nepalilla edessä valtaisa jälleenrakennus, eikä rahaa ole

Tilanne Kathmandussa on lohduton. Lehtikuva

STT

Raunioissa mätänevien ruumiiden lemu velloi perjantaina lähes kaikkialla Nepalissa, samalla kun viranomaiset ilmoittivat vajaa viikko sitten tapahtuneen maanjäristyksen uhrien määrän nousseen jo yli 6 200:aan. Kaikki ruumishuoneet olivat niin ikään ääriään myöten täynnä.

- Meille on annettu käsky polttaa kaikki ruumiit välittömästi sen jälkeen kun ne on vedetty pois raunioista, sanoi pelastustöissä mukana ollut Raman Lal.

Nepalin valtiovarainministerin Ram Sharan Mahatin mukaan edessä on ennennäkemätön jälleenrakennus, joka tulee maksamaan ainakin kaksi miljardia dollaria. Mahatin mukaan maalla ei moisia rahoja ole, joten kansainvälisen yhteisön on ojennettava auttava kätensä.

YK:n arvion mukaan yli 600 000 taloa on vaurioitunut tai tuhoutunut täysin. Maailmanjärjestön mukaan järistys on vaikuttanut kahdeksan miljoonan ihmisen elämään ja heistä kaksi miljoonaa tarvitsee välitöntä hätäapua.

Jos tilanne maan pääkaupungissa Kathmandussa oli synkkä, syrjäisillä seuduilla se oli epätoivoinen.

- Ei meitä kukaan auta. Autot ja rekat vain ajavat ohi. Miten me oikein selviämme, sanoi Kumar Ghorasainee täysin tuhoutuneessa Melamchin kaupungissa Kathmandun koillispuolella.

Saman kaupungin raunioista tavoitettu Shalik Ram Ghorasainee kertoo japanilaisesta avustusryhmästä, joka sattui paikalle, kun kaupungin asukas lyyhistyi ojaan tien varrella.

- He pysähtyivät, antoivat miehelle pari tablettia särkylääkettä ja kaasuttivat tiehensä, mies muistelee.

Epätoivoisesti tuloja kaipaavat vuoristo-oppaat kertoivat, että kiipeilykausi Mount Everestillä jatkuu ensi viikolla, jahka järistykset tuhot on saatu korjattua. Järistyksen aikaansaamat lumivyöryt tappoivat 18 ihmistä Everestin perusleirissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut