Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumelääkkeisiin kuollaan usein nukkuessa – kaveri ei välttämättä huomaa, että pitäisi soittaa apua

Suomessa todetuista huume- ja lääkemyrkytyksistä suurin osa tapahtuu nykyään viivästyneesti niin, etteivät esimerkiksi saman kaveriporukan muut henkilöt huomaa, miten vakava tilanne on kyseessä.

Kuolema voi tapahtua jopa useita tunteja sen jälkeen, kun henkilö on ottanut vahvoja lääkkeitä huumeina.

– Buprenorfiini on huume- ja lääkekuolemien aiheuttajista selvä ykkönen. Usein vaikka kuoleman syyksi epäillään muuta huumetta, lopulta paljastuu, että kuoleman syy on buprenorfiini kuitenkin. Se on ehdoton ykkönen Suomessa, oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä Helsingin yliopistosta sanoo.

Buprenorfiini tunnetaan etenkin kauppanimillä Subutex ja Temgesic. Se on varsinaisesti korvaushoito- ja kipulääke, mutta monet päihteidenkäyttäjät käyttävät sitä ensimmäisenä opioidi-huumeenaan ilman, että ovat käyttäneet sitä koskaan korvaushoitoon.

– Buprenorfiinissa ja muissa opioideissa kuolema tulee usein viivästyneesti sen mukaan, miten aktiivisesti henkilö toimii itse. Kun hengitys alkaa lamaantua, simulaatio eli oma liikkuminen pitää hengitystä vielä yllä, mutta kun henkilö menee nukkumaan, silloin hengitys lakkaa, Ojanperä kuvailee tyypillistä tilannetta.

Viivästynyt kuolema on siitä petollinen, etteivät esimerkiksi saman kaveriporukan muut henkilöt huomaa vaaraa ja osaa hälyttää apua.

Apua ymmärretään silloin hälyttää vasta, kun kaverit huomaavat, ettei yksi tai useampi joukosta enää herääkään. Silloin on usein jo liian myöhäistä.

Nykyiset myrkytykset huumelääkkeisiin ovat siis hyvin erilaisia tapahtumia kuin takavuosien huumeyliannostukset.

– Esimerkiksi heroiinin aiheuttamat kuolemat tapahtuivat hyvin äkkiä. Jos henkilö pisti yliannostuksen, oli tapauksia, joissa hän kaatui siltä istumalta ja ruisku jäi vielä käteen kiinni, Ojanperä kuvailee.

Heroiinin käyttö Suomessa on nykyään kuitenkin harvinaista, kun taas opioidilääkkeitä käytetään huumeina paljon.

Lääke muuttuu huumeeksi, kun käyttötapa vaihtuu

Iisalmessa menehtyi tiistaina kaksi nuorta miestä ilmeisesti huumelääkkeiden aiheuttamaan myrkytykseen. Poliisilla ei ole vielä varmuudella tiedossa, mistä aineista oli kyse. Asunnossa paikalla oli ainakin yksi, mahdollisesti muutamakin muu nuori mies.

Kun asunnon asukas soitti hätänumeroon tiistaina päivällä, kaksi miestä oli jo menehtynyt.

Kaksi nuorta löytyi kuolleina asunnosta – poliisi epäilee huumelääkkeitä myrkytyksen syyksi

Ojanperä ei kommentoi juuri Iisalmen tapausta, jossa kuolemansyyntutkinta on vielä kesken, mutta hän on Suomen johtavana huume- ja lääkemyrkytysten asiantuntijana tutkinut ja seurannut aihepiiriä pitkään.

Ojanperän mukaan ainevalikoima myrkytyksissä ei ole viime aikoina juuri muuttunut.

– Buprenorfiinin osuus on vain vahvistunut. Se on saanut enemmän jalansijaa, Ojanperä sanoo.

– Nykyään huume- ja lääkemyrkytyksissä kyse ei ole niinkään annoksesta, vaikka annoksellakin on väliä. Myrkytyksissä on kuitenkin enemmän merkitystä aineiden yhdistelmällä ja käyttötavalla.

Huumelääkkeillä tarkoitetaan lääkkeitä, joita kuitenkin yleisesti käytetään myös huumeina. Lääkkeinä aineita käytetään yleensä hitaasti niin, että aine esimerkiksi imeytyy kielen alla tai hitaasti laastarista ihoon.

Huumeena käyttötapa on erilainen kuten pistäminen suoneen tai nuuskaaminen niin, että aineen vaikutus on paljon rajumpi kuin lääkekäytössä. Osa näistä aineista on erityisen vaarallisia myös, jos yhtä aikaa käyttää lisäksi alkoholia.

Päihdekäytössä yleisimpiä lääkkeitä ovat bentsodiatsepiinit, opioidikipulääkkeet, korvaushoitolääkkeet, lyhytvaikutteiset unilääkkeet ja osa ADHD-lääkkeistä.

– Buprenorfiinin lisäksi kuolemantapauksissa on löydetty esimerkiksi pregabaliinia ja gababentiinia, Ojanperä kertoo ainevalikoimasta.

Vahvuudeltaan syöpäpotilaiden viimeisiä lääkkeitä

Huumeina käytetään etenkin vahvoja opioideja, joita normaalissa kunnossa oleva ihminen ei saa lääkäriltä koskaan. Niissä on kyse vahvimmista kipulääkkeistä, jotka on tarkoitettu esimerkiksi syöpäpotilaiden pahimpiin kipuihin tai poikkeukselliseen hermokipusairauksiin.

Ojanperän mukaan oksikodoni-lääkkeitäkin esiintyy huumekuolemissa, vaikka niiden pääsyä markkinoille pyritään rajoittamaan voimakkaasti.

– Suomessa lääkärit tietävät oikein hyvin, ettei tällainen järeä tavara ole ensisijainen kipulääke mihinkään tavalliseen kipuun.

Silti lääkkeitä päätyy myös huumekauppaan ja niitä myydään etenkin netissä anonyymin verkon huumekaupoissa.

14 ihmiselle tuomio vahvojen kipulääkkeiden välitysringistä – Porukka selitti "lainanneensa" ylimääräisiä lääkkeitä

Kipulääkevälittäjät kävivät hakemassa lääkkeitä takaisin poliisin takavarikosta näyttämällä lääkärien reseptejä

Verkosto vaihtoi vinkkejä, miten lääkäreiltä saa satoja kipulääkkeitä liikaa laitonta nettimyyntiä varten

Suomessa käytetään paljon myös amfetamiinia sekä amfetamiinipohjaisia lääkkeitä. Ne ovat kuitenkin käyttömääriinsä nähden vähäisempi syy myrkytyskuolemiin kuin opioidit.

– Ne ovat stimuloivia aineita, joten niihin harvemmin kuollaan ongelmakäytössä. Kuolemantapausten mekanismi on silloin erilainen kuin lamaavilla aineilla.

Kun opioidit voivat lamauttaa hengityksen ja tappaa hiljaa, amfetamiini saattaa olla mukana kuolemansyynä lähinnä rytmihäiriöissä tai aivoverenvuodoissa. Useammin amfetamiini liittyy kuolemiin esimerkiksi liikenteen riskikäyttäytymisen tai väkivaltarikoksen yhteydessä kuin myrkytyksenä.