Never Alone

Johannes Valkola

Never Alone

PC, PS4, Xbox One, ikäsuositus 12

Alaskan pieni Iñupiat-alkuperäiskansa keksi uuden tavan jakaa kansantaruaan. Tuhansia vuosia leiritulilla sukupolvelta toiselle siirtynyt tarina kerrotaankin nyt videopelin keinoin. Näin se voidaan jakaa omien nuorien lisäksi muullekin maailmalle.

Voittoa tavoittelemattoman heimoneuvoston rahoittama ja ideoima Never Alone on toteutettu yhteistyössä iñupiatien ja muutamista kokeneista pelisuunnittelijoista kootun, seattlelaisen pelistudion kanssa. Kasassa on kerrassaan taianomainen kokonaisuus, joka todistaa jämäkästi pelien ainutlaatuisia kerronnallisia mahdollisuuksia.

Tarina alkaa, kun raju lumimyrsky tekee heimolaisten metsästyksestä mahdotonta ja uhkaa näännyttää heidät. Joukosta nousee kuitenkin esiin nuori Nuna-tyttö, joka lähtee päättäväisesti etsimään syytä loputtomaan pyryyn.

Matkan alussa seuraan liittyy ystävällinen napakettu. Nuna tajuaa oitis yhteistyön merkityksen, sillä eläimestä on korvaamaton apu lukuisissa vaaranpaikoissa.

Sivuttaissuuntainen peli koostuu ongelmanratkonnasta ja tasoloikinnasta.

Pelaaja ohjaa vuoroittain tyttöä ja napakettua, joiden molempien kykyjä tarvitaan. Tyttö voi esimerkiksi viskoa bolaa, palloista ja naruista tehtyä heittoasetta, ja rikkoa sillä suuria jääpiikkejä. Napakettu puolestaan osaa kiivetä jäätä pitkin ja voi kiskoa tytön reunojen yli. Eläin on myös yhteydessä henkimaailmaan ja pystyy yllättäviin tekoihin.

Mystinen tunnelma tekee vahvan vaikutuksen. Alaskan hyiset maisemat yhdistyvät kiehtovasti fantasiaan, kun myrsky kasvaa yliluonnollisiin mittoihin, revontulista tulee esteitä ympäristöön ja satuhahmot astuvat esiin. Sielukas äänimaailma puolestaan kruunaa esillepanon.

Pelattavuus tuntuu nautinnolliselta ja luontevalta.

Selkeä anti sopii vasta-alkajille, mutta viehättää kokeneempaakin. Tosin tällä kertaa pätevä pelituntuma ei ole oleellisin ansio.

Jännittävien kenttien välissä nähdään tyylikkäitä välianimaatioita, jotka on toteutettu iñupiatialaisen valaanluukaiverruksen hengessä. Pelin rakenne on muutenkin ainutlaatuinen, sillä etenemisen lomassa katsotaan muutaman minuutin dokumenttivideoita. Niissä nähdään kaunista luontokuvausta, alkuperäiskansan haastatteluja ja vanhoja perhevideoita.

Hienovaraisesti kerrottu Never Alone vakuuttaakin poikkeuksellisella dokumentaarisella otteellaan.

Sanoma on moniulotteinen ja väkevä. Yhdessä maailman uhkaavimmista ja ankarimmista kolkista asuvien iñupiatien lempeä viesti ystävyydestä, jakamisesta ja luonnosta väreilee pintaan jokaisesta Never Alonen harkitun tyylikkäästä osa-alueesta. Pelikokemus koskettaa syvältä.

Vuoden parhaimmistoon lukeutuva Never Alone alleviivaa myös sitä, että peleissä ei aina ole kyse todellisuuspaosta. Niistä voi myös ammentaa tuoreita näkökulmia ja uutta sisältöä. Pelit voivat avartaa elämää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut