Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotukset alkanevat Savossa maanantaina: "KYSin apteekkiin mahtuu jopa parisataatuhatta rokoteannosta"

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedmania tämän vuosiloman ajan sijaistava Olavi Airaksinen arvelee, että Pohjois-Savoon saatava ensimmäinen koronarokote-erä sisältää joitakin kymmeniä tai satoja rokoteannoksia. Alustavan tiedon mukaan Suomeen saapuva ensimmäinen rokote-erä on kokonaisuudessaan noin 10 000 annosta.

– Olen ymmärtänyt, että jakoa tehdään vähän sairaanhoitopiirien koon mukaan, Airaksinen selvittää.

Rokotteiden Suomeen saapuminen edellytti, että rokote saa myyntiluvan Euroopan komissiolta. Euroopan komissio antoi maanantaina myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin kehittämälle koronarokotteelle EU:n alueella.

Komissio antoi myyntiluvan koronarokotteelle EU:ssa, rokotukset alkavat joulun jälkeen

Sosiaali- ja terveysministeriö ennakoi, että ensimmäinen erä Pfizerin ja Biontechin tuottamia koronavirusrokotteita saapuu Suomeen jo joulunpyhinä.

Ensimmäiset rokotteet on määrä antaa hoitohenkilökunnalle. Suomi tavoittelee rokotusten aloitusta yhdessä EU-maiden kanssa 27. joulukuuta. Airaksinen arvioi, että Kuopiossa rokotteita ryhdyttäisiin antamaan maanantaina 28. joulukuuta.

– Toki jos maan hallitus määrää, että sunnuntaina on aloitettava, niin kai meidän on tehtävä niin. Se on vain haasteellista löytää ihmiset rokottamaan, koska se kuuluu työterveyshuoltoon, eikä se ole normaalisti viikonloppuisin töissä. Mutta totta kai meidän on hallituksen määräystä noudatettava, jos sellainen käsketään, hän toteaa ja painottaa, että aikataulu on toistaiseksi vielä spekulointia.

Rokoteannokset kuljetetaan -70 asteen lämpötilassa ”syväjäälevyinä”.

– Olen kuullut, että yhdessä levyssä olisi noin 500 annosta. On iso kysymys, kuinka monta levyä tulee Suomeen ja miten niitä jaetaan. Jos niitä kuljetetaan -70 asteessa, olisi tietenkin fiksua, ettei levyjä ruveta ainakaan puolittamaan.

Rokoteannosten säilyttäminen ei ole ongelma. 70 asteen pakkasessa säilytetään joitakin muitakin lääkkeitä sekä erinäisiä näytteitä, joten teknologia on KYSissä olemassa jo ennestään.

– KYSin apteekkiin mahtuu sairaala-apteekkari Jouni Ahosen mukaan jopa parisataatuhatta rokoteannosta, Airaksinen paljastaa.

Rokote säilytetään kuiva-aineena, joka sulatetaan ennen käyttöä. Jääkaapissa se säilyy vielä viisi päivää.

– Eli koko työviikon rokoteannokset voi periaatteessa tehdä maanantaina jääkaappiin valmiiksi, Airaksinen toteaa.

Sairaanhoitopiirissä on alustavasti suunniteltu, että ensimmäiset rokotteet menevät henkilöstölle, joka on ensikosketuksessa koronapotilaiden kanssa, eli esimerkiksi päivystykseen ja tehohoitoon osallistuvalle hoitohenkilökunnalle.

– Sitten pitäisi vielä arvioida, kenellä on suurempi riski saada paha tauti. Pikkuhiljaa se laajenee muuhun terveydenhuoltohenkilöstöön.

– Viime kädessä hallituksella ja ministeriöllä on painava sanansa rokotusjärjestyksestä. Meidän täytyy noudattaa niitä ohjeita, joita ylemmiltä viranomaisilta tulee, Airaksinen huomauttaa.

Koko sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen on alustavan arvion mukaan määrä hoitaa helmi-maaliskuuhun mennessä.

– Siitä tulee helposti 200 000–300 000 ihmistä. Varmasti rinnalla lähtevät kulkemaan myös kuntien rokotukset riskiryhmille.

Pfizerin rokote pitää ottaa kaksi kertaa, eli sama rokote tulee antaa uudestaan aikaisintaan 21 päivän päästä ensipistoksesta. Se, kuinka monta ihmistä ensimmäisen rokote-erän annoksilla voidaan rokottaa, riippuu siis siitä, milloin seuraava erä on tulossa.

– Jos parissa kuukaudessa pitää saada 300 000 ihmistä rokotettua, annoksia tarvitaan 600 000. Voisi kuvitella, että uusia annoksia lähetetään meille viikon tai kahden välein, Airaksinen pohtii.

Terveydenhoitohenkilöstön rokottaa työterveys, mutta riskiryhmien ja muiden kansalaisten rokotusvelvollisuus on kunnilla. Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen ei pysty vielä sanomaan, miten riskiryhmien rokotukset Kuopiossa käytännössä järjestetään.

– Suunnitelmia on, mutta millä rokotustekniikalla rokotukset toteutetaan, riippuu rokotteiden määrästä.