Essoten alueella kolme uutta tartuntaa, karanteeniin myös henkilöstöä ja potilaita – koronavirukseen menehtyneitä eniten joulukuussa

Essoten alueella koronavirukseen on joulukuussa menehtynyt 15 ihmistä. Taru Hokkanen

Kaisu Lötjönen

Etelä-Savossa Essoten alueella on uudenvuodenaattona todettu kolme uutta koronavirustartuntaa, jotka sijoittuvat Mikkeliin ja Pieksämäelle. Joukossa on myös yksi sote-työntekijä, minkä takia myös yksittäisiä Essoten henkilöstöön kuuluvia ja potilaita on asetettu karanteeniin.

– Ihan kuten joulun pyhinäkin, muistetaan juhlia rauhallisesti myös vuodenvaihdetta, turvallisuus edellä kohti vuotta 2021. Välttäkäämme kokoontumisia varsinkin sisätiloissa. Joulun aikana koronanäytteenottojen määrät notkahtivat, testiin pitäisi tulla pienistäkin oireista, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa.

Essoten alueella aloitettiin torstaina myös ensimmäiset koronavirusrokotukset. Ensimmäisten joukossa rokotteen saivat Mikkelin keskussairaalassa anestesiaylilääkäri Heikki Laine ja teho- ja valvontaosaston sairaanhoitaja Marketta Rissanen.

– Hyvä kun saadaan rokotukset käyntiin, innostunein mielin olen sitä odottanut. Tämä vuosi on kuitenkin pitkällä työurallani ollut aivan poikkeuksellinen, epätietoisuus on ollut henkisesti kuormittava tekijä, kun ei ole tiennyt mistä pitää vielä selvitä. Toivottavasti päästään keväämmällä normaaliin arkeen, sanoo ensimmäisenä rokotteen saanut Marketta Rissanen.

Ylilääkäri Heikki Laineelle rokotus oli tuttu toimenpide.

– Toivon, että mahdollisimman moni ottaa rokotteen, kun se tulee laajasti saataville. Vain siten saadaan sen suojasta kaikki mahdollinen irti. Teho-osastolla olemme nähneet, miten kuolettavan ankara tauti voi olla, Laine sanoo.

Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Laajemmin koko väestöä päästään rokottamaan todennäköisesti kevään aikana.

Koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin sairastuneita on löytynyt Essoten alueelta kaikkiaan 535.

– Noin 25 prosenttia tartunnoista on löytynyt ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä. Tämä noudattaa hyvin myös muualla Suomessa todettuja löydöksiä ulkomaalaistaustaisten osuudesta. Olemme yllättävän kansainvälinen maakunta, kun näitä lukuja katselee, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Sairaalahoitoa joko perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa sai kaikkiaan lähes 100 henkilöä.

Koronaviruksen aiheuttaman sairauden takia menehtyi Essoten alueella kaikkiaan 20 henkilöä. Joulukuussa menehtymisiä tapahtui kaikkiaan 15.

– Marras-joulukuussa tauti pääsi laajoista turvatoimista huolimatta leviämään iäkkäämpien ihmisten parissa hoitolaitoksissa (mm. Kangasniemen jaksohoitoon ja Valonan ikäihmisten asumispalveluihin Pieksämäellä) ja yksityistapahtumien kautta. Ilman rajoitustoimia tilanne olisi varmasti ollut hyvin synkkä koko alueella, sanoo Seppälä.

Koronatestejä Essoten alueella on tehty kaikkiaan yli 32 000 kappaletta.

Essoten ohjeet turvalliseen uuteen vuoteen:

• Jos olet flunssaoireinen, älä seurustele muiden kanssa, vaan hakeudu koronatestiin.

• Vietä uutta vuotta vain läheisimpien ihmisten seurassa ja sopimalla etukäteen turvallisuusasioista, kuten turvaväleistä ja hygieniasta.

• Noudata huolellista käsihygieniaa, pese kädet usein ja käytä käsidesiä. Tarvittaessa yski hihaan.

• Kaikkialla kodin ulkopuolella on syytä käyttää kasvomaskia.

• Ulkoilu on suositeltava tapa tavata muita ihmisiä turvaetäisyyksin.

• Etäyhteyksin on helppoa pitää yhteyttä tuttaviin, vaikkapa WhatsApp-videopuheluin.

• Hakeudu lievistäkin oireista koronatestiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut