Toilailut heikoilla jäillä jatkuvat Savossa – moottorikelkkailija putosi jäästä läpi

Palomiehet kävivät hydrokopterilla Kallaveden selällä perjantaina. Siellä jää ei kantanut pintapelastajaa kävellenkään. Kuva on arkistokuva aiemmasta harjoituksesta. Asta Tenhunen

Asta Tenhunen

Moottorikelkkailija putosi heikkoihin jäihin Suonenjoella Suontienselällä perjantaiaamuna. Moottorikelkkailija pääsi itse ylös avannosta ja käveli rantaan.

Moottorikelkka vajosi jäihin kuitenkin niin, että palomiehet hälytettiin nostamaan se lisävahinkojen kuten öljyvuodon estämiseksi.

Savon järvillä on sattunut kuukauden sisällä jo useita onnettomuuksia, sillä järvien jäät ovat vielä hyvin epätasaisia.

Isoimmat järvenselät maakunnan keski- ja eteläosissa ovat jäätyneet vasta tällä viikolla, kun taas Ylä-Savossa pienille järville jäätä tuli jo toista kuukautta sitten.

Etenkään Kuopion seudulla järvien jäät eivät kestä vielä millään ajoneuvolla ajamista.

Palomiehet kävivät kokeilemassa jään paksuutta Kuopiossa Etelä-Kallavedellä perjantaina.

– Jää särkyi hydrokopterin alla koko matkalla Kumpusaaresta Säyneensaloon. Kun järvellä pintapelastaja kävi kävellen kokeilemassa jään paksuutta, jää ei kestänyt hänenkään allaan, palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Kallaveden selällä oli sulaa vielä pari päivää sitten, koska kova tuuli piti isoja selkiä jäistä vapaana joulun ja uudenvuoden yli.

– Myös laivaväylä on vielä auki, Korhonen sanoo.

Syväväylällä on ollut edelleen laivaliikennettä, jolloin jäät rikkoutuvat väylän lisäksi sen reuna-alueilla laivojen peräaaltojen takia.

Lumi on tehokas eriste

Jäätä on epätasaisesti siksi, että yhtenäisen pakkasjakson sijasta jäille satoi välillä lunta.

Uusi lumikerros suojaa jäätä pakkaselta niin, että jään muodostuminen on ollut hidasta, sillä lumi on kevyt, hyvä eriste.

– Jäätä ei pysty myöskään lukemaan nyt, kun siinä on lunta päällä. Kukaan ei pysty sanomaan, että hän kokeneena retkiluistelijana tai hiihtäjänä näkee jään väristä nyt, missä on jäätä, kun lumen alta sitä ei näe, Korhonen sanoo.

Talvikalastajat ovat jo ahkerasti kulkeneet jäillä Ylä- ja Koillis-Savossa. Kuopion seudullakin kalastajat ovat ensimmäisinä hakemassa parhaita kalapaikkoja tutuilta rannoiltaan..

– Millään isolla vehkeellä tai ryhmässä jäälle ei pidä mennä, mutta pari kulkijaa kauempana toisistaan voi jäällä liikkua, jos tietää, missä liikkuu. Mukana kannattaa olla heittoliina tai vastaava, jotta voi tarvittaessa auttaa kaveria, Korhonen sanoo.

Viikon päästä jäätilanne voi olla jo aivan toinen, sillä lähipäiviksi on luvattu rapsakoita pakkasia, jotka parantavat tulevien päivien mittaan jäätilannetta koko Savossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut