Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jään paksuus vaihtelee suuresti – vielä on syytä pysyä rannalla

Koko maan vesistöt ovat normaalia selkeästi ohuemmassa jäässä. Suomen ympäristökeskuksen mittausten mukaan jäät ovat 10–30 senttiä tavanomaista ohuempia.

Kuopiossa Kallaveden mittauspisteessä Itkonniemellä oli jää vain kahden sentin vahvuinen lauantaina. Suonenjoella Iisvedellä oli jäätä jo 17 senttiä, mistä kahdeksan senttiä oli teräsjäätä. Pielaveden Säviällä mitattiin jään vahvuudeksi 15 ja Haukivedellä Oravissa kahdeksan senttiä.

Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan. Vesistöjen jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella. Lisäksi teräsjäätä hauraampaa kohvajäätä muodostuu nyt yleisesti lumisateiden jäljiltä.

Jäällä liikkumista on nyt syytä välttää. Tällä viikolle ennustetut paukkupakkaset paksuntavat jäätä Savon niillä kulmillä, joille lähipäivien pyryt eivät yllä.

– Viime päivien pakkassään myötä monet pienemmät järvet myös eteläisessä ja lounaisessa Suomessa ovat saaneet yhtenäisen heikon jääpeitteen, jonka mittausta ei ole turvallisuussyistä voitu tehdä. Jäälle ei siis pidä nyt lähteä, hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta painottaa.

SYKE päivittää arvion jäätilanteesta kolme kertaa kuukaudessa. Arvio perustuu 47 havaintopaikan jäänpaksuusmittauksiin eri puolilla Suomea. Jäänpaksuus mitataan yleensä kuukauden 10., 20. ja 30. päivä. Jäänpaksuusmittaukset edustavat vain kyseistä paikkaa ja ajankohtaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita.