Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Sarvela Töllöttimen päätoimittajaksi – samalla hän luopuu puoluepolitiikasta

Itikan tilan talvisessa rauhassa virnistelee iloinen mies. Tilan isännällä Antti Sarvelalla on uudet ajat edessään. Tilan työt ja toimet pysyvät ennallaan, mutta vuoden alusta tuli tehtyä pari isoa ja yllättävää päätöstä.

Moni hänet tietävä on jo miettinytkin, mitäköhän myssyn alla muhii seuraavaksi – ja niin siinä nyt kävi, että Sarvela päätti ryhtyä paikallisen ilmais- jakelulehti Töllöttimen päätoimittajaksi. Nimenomaan lehden ”taiteelliseksi johtajaksi” eli sisällön kehittäjäksi.

Yksintein hän päätti heittää puoluepolitiikan sikseen. Valtuustossa hän istuu vielä kuluvan kauden sitoutumattomana, mutta vaaleissa Sarvelaa ei enää nähdä ja myös puolueen jäsenyys jää taakse.

Mistäs moiset radikaalit ratkaisut?

Uutta ilmaa siipiensä alle Sarvela sanoo haeskelleensa jo jonkin aikaa.

– On tullut mietiskeltyä, matkailtua ja kuullosteltua itseäni, Sarvela tuumii.

Jos niin tekisi, ei voisi kokea riippumattomuutta.

– Lehtiala on kiinnostanut pitkään. Tuntumaa siihen on tullut mielipiteiden ja kolumnien kirjoittamisen kautta. Seuraan myös useita lehtiä ja mediaa ympäri maailman, hän kertoo.

Lehtityön Sarvela näkee omanlaisenaan mahdollisuutena vaikuttaa. Töllöttimestä hän aikoo luoda rohkean ja omaleimaisen äänen yläsavolaiseen mediakenttään.

– Palstatilaa ei ole paljon, mutta antaa se silti mahdollisuuksia, jotka otan kyllä vakavasti.

Visio on tarkentunut jo esimerkiksi juttusarjaan, jossa nostetaan esiin poikkeusyksilöitä laidasta laitaan. Heidän haastatteluidensa kautta Sarvela toivoo raivaavansa jalansijaa ylipäätään suvaitsevaisuudelle.

– Haluan esiin heidät, jotka omilla ajatuksillaan ja tekemisillään erottuvat tavalla tai toisella joukosta. Olen itsekin saanut voimaa rohkeista poikkeusihmisistä, Sarvela sanoo.

Antti Sarvela valittiin vuoden 2020 jazzdiggariksi – Itikan isännälle musiikki on ykkösjuttuja

Paikallispolitiikassa vaikuttaminen on ollut tiivis osa Sarvelan elämää viimeiset yli 12 vuotta. Tuli koettua vuosi myös eduskuntavaaliehdokkaana oloa.

Politiikasta luopumiseen vaikutti toki lehden päätoimittajaksi ryhtyminen, mutta on muitakin syitä.

– Olen itse sanonut, että kaudet pitäisi rajata kahteen. Minulla on nyt kolmas menossa ja siinä on yksi liikaa, Sarvela sanoo.

Kunnallispolitiikkaa tehdään hänen mielestään vanhoillisella järjestelmällä, joka ei vastaa muuttuneiden aikojen vaatimuksia.

– Ainakaan se ei vastaa minun tapaani ajatella. Nykyaika vaatisi aivan toisenlaista päätöksentekoprosessia ja tapaa toteuttaa asioita, Sarvela sanoo.

Politiikassa hän kokee silti saaneensa jotain myös aikaan.

– Ei kukaan voi sanoa yksin toteuttaneensa mitään, mutta olen varmasti ollut mukana päättämässä asioita, joita ei muuten olisi ikinä tapahtunut.

Päivän politiikanteosta voi luopua ja jättää jäsenkirjansa puoluetoimistolle, mutta miten käy omalle arvomaailmalle?

– En minä arvoistani luovu. Ne ovat varmalla pohjalla ja pystyn ajatukseni aina perustelemaan. Mistään ylhäältä päin, puolueesta annettuina niitä en kuitenkaan ota vastaan. Jos niin tekisi, ei voisi kokea riippumattomuutta, Sarvela sanoo.

Vapaana sieluna ja omien teidensä kulkijana hänet tunnetaankin.

Räväkät kannanotot niin valtuustossa kuin lehtikirjoituksissa ovat jakaneet rajusti mielipiteitä.

– Nettikommentteja ei taida kannattaa itse edes katsoa, Sarvela arvelee.

Ehkä harvempi on huomannut, että ankaran kriitikon ja totisen maailmanparantajan ilmeen takaa Itikan isännästä löytyy avarakatseisuutta ja poikamaista virnuilua.

Sarvelan lempiharrastukset liittyvät kulttuuriin, musiikkiin, erityisesti jazziin ja liikuntaan. Pianistina hän on musisoinut itsekin ja järjestänyt Kuivurijazz-tapahtumaa kesäisin.

Muistoja on kertynyt myös jalkapallomenestyksestä takavuosien All Stars -joukkueessa, samoin lentopallon kakkossarjassa. Tennis ja golf vaativat yhä osansa arjesta. Uusin innostus on Suomessa ihkauusi pickleball.

– Olen kilpailuhenkinen ihminen, se on varmaa. Haluan aina voittaa, mutta on sekin sanottava, että olen myös hyvä häviäjä!