Pohjois-Savon yritykset saivat Business Finlandin koronatukea yli 30 miljoonaa – Nämä saivat eniten

Business Finland myönsi eniten rahoitusta kaupan alalle, teollisuuteen sekä matkailu- ja ravintola-alalle. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA
Iida Tiihonen

Iida Tiihonen

Business Finland myönsi Pohjois-Savoon häiriötilannerahoitusta eli koronatukea kaikkiaan 34,6 miljoonaa euroa. Rahoitusta sai 654 yritystä.

Etelä-Savoon tukea myönnettiin yhteensä liki 20,7 miljoonaa euroa 386 yritykselle.

20 pohjoissavolaista ja kahdeksan eteläsavolaista yritystä sai täydet Business Finlandin koronatuet eli 110 000 euroa.

Rahoitushaku päättyi jo kesäkuussa, nyt Business Finland tiedotti saaneensa käsiteltyä kaikki rahoitushakemukset.

– Rahoitushakemusten käsittely oli urakkana valtava ja vaati työtehtävien uudelleenjärjestelyä Business Finlandilla. Käytännössä moni teki työtä, jota ei normaalisti tee. Jopa 10 eläkkeellä olevaa työntekijää palasi kiireavuksi, yritysten auttaminen koettiin tärkeäksi arvoksi. Palkkasimme 50 uutta henkilöä hoitamaan projektien seurantaa ja loppuraporttien käsittelyä, johtaja Kari Komulainen Business Finlandilta kertoo tiedotteessa.

Koko maassa tukihakemuksia tehtiin lähes 30 000. Rahoitusta myönnettiin 994,4 miljoonaa euroa.

Rahoituksen saamisen edellytyksenä oli koronan aiheuttama häiriö yrityksen liiketoiminnalle, ja se näkyi selkeästi ensimmäisenä kuluttajaliiketoiminnassa.

Johtaja Kari Komulainen, Business Finland

– Meille ja asiakkaille oli suuri apu siitä, että eri järjestöt, kaupungit ja Team Finland -verkosto neuvoivat asiakkaita rahoituksen hakemisessa ja projektin suunnittelussa. Hakemusten suuri määrä oli haaste asiakastyölle, sillä Business Finland Oy myöntää normaalisti vuodessa 50 miljoonaa euroa rahoitusta ja nyt neljän kuukauden aikana myönsimme miljardi euroa, Komulainen kertoo.

Rahoitusta myönnettiin eniten kaupan alan, teollisuuden sekä matkailu- ja ravintola-alan yrityksille. Euromääräisesti eniten rahoitusta saivat teollisuus, kaupan alat ja rakentaminen. Business Finlandin mukaan näillä aloilla on enemmän suuria kehitysprojekteja esimerkiksi ravintola- ja matkailualaan verrattuna.

– Rahoituksen saamisen edellytyksenä oli koronan aiheuttama häiriö yrityksen liiketoiminnalle, ja se näkyi selkeästi ensimmäisenä kuluttajaliiketoiminnassa.

Business Finlandin arvion mukaan noin puolet yrityksistä käyttää rahoitusta digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen.

Rahoitusta saaneita projekteja on vielä käynnissä 11 000. Valtaosa projekteista päättyy alkusyksystä 2021.

Jokainen rahoitusta saanut yritys lähettää loppuraportin neljän kuukauden kuluessa projektinsa päättymisestä. Business Finlandilla on tällä hetkellä käsittelyssä 1 731 loppuraporttia, yli 7 000 päättyneiden projektien raporttia on jo käsitelty.

Business Finland jakoi esiselvitysrahoitusta, joka oli suuruudeltaan enintään 10 000 euroa sekä kehittämisrahoitusta, joka oli enintään 100 000 euroa. Yrityksen olisi siis mahdollista enimmillään saada Business Finlandin kautta 110 000 euroa rahoitusta. Avustusta oli mahdollista saada 80 prosenttia sillä toteuttavan projektin kokonaiskustannuksista.

Business Finlandin tuki oli tarkoitettu 6–250 henkilöä työllistäville yrityksille ja keskisuurille midcap-yrityksille.

Tiedot tukea saaneista yrityksistä ja tukisummista löytyvät täältä.

Pohjois-Savo

Häiriötilannerahoitus

Täyden 10 000 euron esiselvitysrahoituksen sekä 100 000 euron kehittämisrahoituksen eli yhteensä 110 000 euroa sai Business Finlandilta Pohjois-Savossa 20 yritystä:

3D Talo Finland Oy

Auto Rent Oy

Crane Hill Group Oy

e-Sollertis oy

Easylinehost Finland Oy

FRG Group Oy

FysioSenior Oy

Hurja Solutions Oy

K&R Riihola Oy

Kallan parketti Oy

Keski Company Oy

KUMONI Oy

Maccoy Marketing Oy

Osuma Henkilöstöpalvelut Oy

Sepon Kaluste Oy

SKJ Systems Ltd Oy

StaffMill Oy

Superoperator Oy

Sähköasennus VIRTOO Oy

Vararengasravintolat Oy

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut