Kuinka monella paperin taitoksella yltää kuuhun?

Veikko Virtanen

Heipparallaa, lukijat rakkaat!

Matemaattisin pähkinöihin perehtynyt Alli pohtii paperin taittamista.

– Kuinka monta kertaa 0,1 millimetrin paksuinen paperi pitäisi vähintään taittaa, jotta paksuudeksi saataisiin ainakin 400 000 kilometriä, eli likimain Kuun etäisyys Maasta? kysyy hän.

Paperin paksuushan kaksinkertaistuu edellisestä jokaisella taittokerralla. Eli alkajaisiksi paperin paksuus olisi siis milleistä kilometreiksi muutettuna 0,0000001 kilometriä, ensimmäisellä taittamalla 0,0000002 kilometriä ja niin edelleen. Kymmenennellä taittokerralla paperi olisi paksuudeltaan jo 0,001024 kilometriä eli reilun metrin.

Kun paperia olisi aikanaan taiteltu 41 kertaa, olisi sen paksuus jo noin 219 902 kilometriä. 42. taittokerralla päästäisiin jo 439 804 kilometriin, eli reilusti yli tavoitepaksuuden.

Ekspotentiaalinen kasvu on siis melkoista!

Ehkäpä tunnetuin esimerkki ekspotentiaalisesta kasvusta on tarina shakin keksijästä. Legendan mukaan shakin kehittäjä olisi pyytänyt intialaiselta ruhtinaalta palkkioksi uudesta pelistä niin monta riisinjyvää kuin saadaan koko shakkilaudalta, kun niitä laitetaan ensimmäiselle ruudulle yksi, toiselle kaksi, kolmannelle neljä ja niin edelleen.

Koskapa shakkilaudassa on 64 ruutua, muodostui riisinjyvien kokonaisluvuksi 18 446 744 073 709 551 615. Eli siis silkalla suomenkielellä sanottuna kahdeksan­toista triljoonaa neljä­sataa­neljä­kymmentä­kuusi­tuhatta seitsemän­sataa­neljä­kymmentä­neljä biljoonaa seitsemän­kymmentä­kolme miljardia seitsemän­sataa­yhdeksän miljoonaa viisi­sataa­viisi­kymmentä­yksi tuhatta kuusi­sataa­viisi­toista riisinjyvää.

Lopuksi: kokeilkaapa muuten huviksenne, kuinka monta kertaa saatte paperiarkin taitettua. Vankan uskomuksen mukaan paperia ei voi taittaa yli seitsemää kertaa enempää, oli se sitten pinta-alaltaan kuinka laaja tahansa. Myytinmurtajat-televisiosarjassa ohjelman tekijät onnistuivat kuitenkin taittamaan jalkapallokentän kokoisen paperin 11 kertaa.

Maailmanennätys taitaa olla 12 kertaa, joten Kuuhun asti paperia taittamalla ei siis kuitenkaan ole asiaa.

Voit lähettää Veikolle palautetta tai kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut