Toivakka arvostelee voimakkaasti Lehtomäen Venäjä-lausuntoja

Lenita Toivakka. STT-Lehtikuva

STT

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) arvostelee voimakkaasti Paula Lehtomäkeä (kesk.) tämän näkemyksistä Suomen asemoitumisessa suhteessa Venäjään. Lehtomäki on Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja.

Toivakka ihmettelee Lehtomäen lausuntoja, joissa hän ottaa etäisyyttä Euroopan unionin yhteiseen linjaan. Lehtomäki haluaa Toivakan mielestä palauttaa Suomen harmaalle vyöhykkeelle lännen ja Venäjän välissä.

- Ikään kuin se olisi Suomelle parempi paikka, koska kauppapoliittiset tavoitteet toteutuvat paremmin. Kauppapolitiikkaa ja ulkopolitiikkaa ei voi erottaa toisistaan, Toivakka sanoi toimittajatilaisuudessa.

Hän muistuttaa, että Suomi on ollut EU:n jäsen jo 20 vuotta ja on osa sitä arvoyhteisöä.

Lehtomäki on arvostellut hallitusta muun muassa korkean tason tapaamisten jäädyttämisestä muiden EU-maiden rinnalla. Hän on myös epäillyt, ettei Venäjää vastaan asetetuilla talouspakotteilla ole sellaisia vaikutuksia kuin niillä yritetään saavuttaa.

Suomen ulkopoliittisen linjan kyseenalaistaminen haittaa Toivakan mielestä Suomea, aiheuttaa hajaannusta ja tekee Suomen aseman epävarmaksi.

Lehtomäki itse sanoo tukevansa presidentin johtamaa ulkopolitiikkaa eli vuoropuhelun ja yhteydenpidon linjaa.

- Presidentin johtama ulkopolitiikka on ollut onnistunutta. Toivoisin myös hallitukselta vuoropuhelun osalta vähän enemmän aktiivisuutta.

Lehtomäki ei niele Toivakan kritiikkiä siitä, että ulkopolitiikan arvosteleminen aiheuttaisi haittaa Suomelle.

- Kritiikki on erikoista, kun se tulee puolueesta, jonka johto on näkyvällä tavalla irrottautunut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjasta eli liittoutumattomuudesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut