Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ei pitäisi tuomita, jos ei ole edes jutellut” – Jere Nyström on urheilun huippulupaus ja transnainen

Jere Nyström astelee pyrystä sisälle lumihiutaleita pitkissä silmäripsissään ja asettaa käsilaukkunsa pöydälle.

– Kuuluu ihan hyvää. Vähän ehkä jännittää, hän hymyilee.

Syytäkin on. Lapinjärvellä asuva, juuri 17 vuotta täyttänyt Nyström on ehdolla Vuoden esikuvaksi tänään torstaina järjestettävässä Suomen Urheilugaalassa, kaikkien aikojen nuorimpana ehdokkaana .

Korkeushyppääjä Jere Nyström on rohkeasti oma itsensä. Sukupuolirajoja rikkova Nyström kilpailee meikattuna ja vie yhteiskuntaa esikuvallisuudellaan suuntaan, missä urheilijan lokerointi esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen mukaan ei ole enää uutisaihe, esittelyssä sanotaan.

– Niin. Olisihan se hienoa, jos olemalla ihan vain oma itsensä voisi olla jollekin esikuva. Ehkä se rohkaisisi muitakin, Nyström pohtii.

Korkeushypyn kolminkertainen suomenmestari edustaa Korian Pontta ja tavoittelee yhä uusia ennätyksiä. Viime elokuussa Nyström otti ikäluokkansa mestaruuden, vaikka tulos olisi riittänyt vuotta vanhempienkin voittoon.

Urheilu on voimavara, joka on tuonut rohkeutta.

– Haluaisin urheilla ehkä jopa ammatikseni. Urheilu menee kaiken muun edelle. Hyppääminen on vaan niin siistiä, ei sitä osaa oikein kuvailla.

Viime aikoina lahjakas nuori urheilija on ollut julkisuudessa kuitenkin aivan muista syistä.

Vielä syksymmällä Nyström ei kuitenkaan aivan osannut määritellä itseään. Tai asian ääneen sanominen tuntui vaikealta. Nyt hän katsoo suoraan silmiin.

– Olen transnainen.

Careeriassa kosmetologiksi opiskeleva Nyström on tuttu näky porvoolaisissa kahviloissa, joissa hän viettää aikaansa ystäviensä kanssa koulupäivien jälkeen silloin, kun treenejä ei ole. Joka kerta hän saa osakseen hitaita katseita ja huutelua.

– Porvoo on yksi pahimpia paikkoja siinä mielessä, miten minuun suhtaudutaan. Täällä on tosi paljon ennakkoluuloista porukkaa.

Koulussa menee kuitenkin kivasti.

– Tykkään alasta, opettajat kannustavat ja oman alan opiskelijat ovat fine. Muiden alojen puolelta tulee jonkin verran sanomista. Olen alkanut mennä juttelemaan joidenkin huutelijoiden kanssa. Monen kanssa on jo puhuttu tämä juttu läpi. Voivat sen jälkeen lopettaa huutelun.

Huuteluunkin tottuu, Nyström sanoo.

– Ennen se tuntui tosi pahalta. Nykyisin se ei voisi vähempää kiinnostaa.

Nyström aloitti meikkaamisen 14-vuotiaana ensin koulussa, pian myös urheilukilpailuissa.

– Ensimmäiset isommat kisat olivat pahimpia. Ehkä se auttoi, että voitin ne kilpailut. Pystyin heti näyttämään, ettei ulkonäöllä ole urheilussa väliä.

Urheilu on Nyströmille voimavara, joka on tuonut rohkeutta.

– Pärjääminen on ehkä tuonut lisää itsevarmuutta. En tiedä, olisinko uskaltanut samalla tavalla olla oma itseni ilman urheilua. Tai olisin varmaan uskaltanut, mutta se olisi ollut vaikeampaa.

Kulunut vuosi on vienyt häntä yhä enemmän kohti naisellista ulkonäköä.

– Kisoissa kuljen kentällä aurinkolasit silmillä ja kuulokkeet korvilla, kuuntelen musaa. En katso ihmisiä silmiin, etten näe, jos siellä on joku perhe, joka osoittelee mua.

Se toisinaan ihmetyttää, että niin suuri osa huutelijoista on aikuisia, moni pitkälle koulutettuja ja omalla alallaan menestyneitä. Ikään kuin erilaisuus oikeuttaisi suodattimen poistamiseen kokonaan.

– Ymmärrän, että ihmisillä voi olla ennakkoluuloja, mutta ei pitäisi tuomita, jos ei ole ikinä edes jutellut toiselle. Se, että käytän itseni näköisiä vaatteita tai meikkaan, ei kerro siitä, millainen olen ihmisenä.

Pitkääkin pitemmät kynnet, räpsyvät ripset ja kauniina hehkuva iho saavat Nyströmin tuntemaan olonsa hyväksi.

– Pidän laittautumisesta. Tänään meikkasin tunnin. Ihonhoitoon ja meikkaamiseen liittyvät asiat ovat kiinnostaneet minua jo vuosia. Tarkoitus onkin, että kosmetologiksi valmistuttuani jatkan meikkaaja-maskeeraajaksi.

Vapaa-aikanaan Nyström saattaakin käyttää kokonaisen päivän erilaisten meikkilookien tekoon.

– Teen sellaisia meikkilookeja, joissa en lähtisi kadulle. Siinä pystyn harjoittamaan osaamistani ja haastamaan itseäni kuten korkeushypyssäkin. Voin luoda meikeillä esimerkiksi erilaisia hahmoja.

Vielä Nyström ei ole lyönyt tulevaisuuttaan täysin lukkoon.

– Identiteettini ei ole ainakaan tässä vaiheessa minulle ongelma urheillessa. Ei ole mitään syytä, miksi haluaisin kilpailla naisten sarjoissa, kun pärjään hyvin miestenkin sarjoissa. Urheilun osalta tilannetta on kuitenkin katsottava uudelleen, jos haluan alkaa käyttämään naishormoneja ja korjaamaan sukupuoltani.

Vielä asia ei ole ajankohtainen.

– En halua kiirehtiä. Olen melko varma asiasta, mutta odotan silti, että olen tarpeeksi vanha päättämään. Se on iso päätös ja olen vasta 17. Hormoneja saisi alkaa käyttää nuorempanakin, mutta minulla ei ole mikään kiire.

Kuukausi kuukaudelta Nyström on kuitenkin kulkenut määrätietoisemmin kohti naiseutta.

– Viime aikoina olemme alkaneet puhua äidin kanssa nimestäni. Olemme jutelleet, että voisin olla ehkä Jade. Se on niin lähellä Jereä, että tuntuisi omalta.

Urheilugaala 14.1. klo 20 suorana Yle TV2-kanavalla ja Yle Areenassa.