Antti Rönkä: Maalauksia

Antti Rönkä: Etenemisen liikeyhtälö. SaSa

G12 30.10. asti

Kuopiolainen kuvataiteilija Antti Rönkä tunnetaan minimalistisesta maalausjäljestään ja arkisten aiheiden nostamisesta kuvanteon keskiöön. Rönkä ei maalarina ole mikään runsaudensarvi ja sisältöjen luoja, vaan pikemminkin minimalistinen ja melkein abstrakti tokaisija. Tällä kertaa Rönkä on maalannut kunnianosoituksensa fysiikan kaavoille.

Taiteilijan aihe ja maalausten nimet ovat aiemminkin olleet yhtä ja ovat sitä nytkin. Hienovarainen ero aiempaan lienee se, että kaavojen nimet muuttuvat aihepiiriä tuntemattomalle lähes runollisiksi ja sisällöltään tulkinnanvaraisiksi.

Paikan ja liikemäärän epätarkkuus kuulostaa kiinnostavalta ja se näyttää kauniilta. Sisällön puolesta tuntuu miellyttävältä ja runsaalta, että atomien maailmassa myös äärimmäisen tarkkuuden epämääräisyyksille on turvallinen ja luotettava kaavansa.

Katsojana haluaisi etsiä merkityksiä ja pyrkiä luomaan illuusion mittavasta sisällöstä. Lopulta maalauksen edessä on aika voimaton. Itse kaavat kun ovat sitä mitä ovat. Tiivistettyä todellisuutta ja tässä tapauksessa erivärisiä kaavoja erivärisillä pohjilla. Yksikantaisia totuuksia fysiikan maailmasta, ilman varaa tulkita, analysoida tai arvottaa.

Rönkä nostaa kaavat ja niiden rauhoittavan totuuden seinälle eleettömästi ja niukasti. Yhdeksän kaavan sarja on värillisesti harmoninen kokonaisuus ja kaikesta pienimuotoisuudesta ja niukkuudesta huolimatta sitä voi tarkastella vaikka installaationa.

Taiteilijan kädenjälki on onneksi inhimillistä. Maalauksen epätarkkuuksia ja teipin jälkiä voi etsiä nenä kiinni teoksessa. Jos tämä ei olisi maalaustaidetta, tämä olisi helposti toteutettavissa muutamalla klikkauksella tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla. Rönkä ei tee niin, vaan ulottaa kunnianosoituksensa käsin tekemiseen.

Jollakin tasolla järjettömyys, absoluuttinen totuus ja inhimillisyys tervehtivät näissä teoksissa toisiaan.

Sari Hakala

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut