Sisko Latvus: Kaksi sateenkaarta

WSOY 2014. 264 s.

Eletään 1990-luvun alkua. Moskovassa on vallankaappaus, ja Viro julistautuu itsenäiseksi. Suuri osa ihmisistä iloitsee muutoksesta, mutta on niitäkin, jotka haluaisivat kaiken jatkuvan entiseen malliin. Siinä on Sisko Latvuksen Kaksi sateenkaarta -nuortenromaanin lähtökohta. Pääasiassa romaani on kuitenkin kahden nuoren rakkaustarina, jota sävyttää ikävä ja kaipaus.

Latvuksen edellisessä Kaukana omalta maalta -romaanissa elettiin sorron alla 1940-luvun Venäjällä. Aikaa on kulunut, mutta saman suvun vaiheita kuvataan myös uudessa romaanissa. Kaksi sateenkaarta lomittaa taitavasti kaksi eri ajankuvaa, toisessa eletään Pietarissa, toisessa paluumuuttajana Helsingissä.

Päähenkilö on 15-vuotias Inna. Hänen perheensä on suomalaissyntyinen, ja kun rajat avautuvat Neuvostoliiton ja Suomen välillä, perhe haluaa muuttaa sukulaisten luo Suomeen. Isälle ja äidille muutto tuntuu helpolta, mutta Innalle asia on vaikea, sillä hän on juuri tavannut juutalaisen viulua soittavan Danielin. Musiikki yhdistää nuoria, sillä pianonsoittoa harrastava tyttö tuntee pojassa sielunkumppaninsa.

Kun Innan perhe muuttaa Havulaan Helsinkiin, kaiken pitäisi olla hyvin, mutta Inna voi huonosti. Koulu ei suju, sillä hän ei ymmärrä suomen kieltä. Innan on vaikea saada kavereita, ja lisäksi hänellä on kova ikävä Danielia. Äiti huomaa tytön ahdistuksen ja lähtee Innan kanssa pienelle matkalle Pietariin, samalla Inna voi tavata myös Danielin.

Latvuksen romaani on herkkä, hienovireinen ja tematiikaltaan monipuolinen, jossa on myös dramatiikkaa.

Latvus kuvaa luontevasti ja aidosti ihmisten ajatuksia ja tuntemuksia suurten muutosten edellä. Ei ainoastaan nuoret vaan myös vanhempi väestö on ymmällään, kun kaikki se, mitä on opetettu, kääntyy nurinpäin. Erityisesti nuorten näkökulmasta Latvus nostaa esiin sen, miten itänaapurin kirjoissa kuvataan historiaa eri tavoin. Se kiteytyy osuvasti Innan ajatuksissa: ”Yhden totuudesta tulee toisen valhe”.

Kirjan lopussa Latvus kertoo, kuinka hän seurasi monien paluumuuttajien lähtöä Suomeen 2000-luvun alussa. Se tehtiin salassa, ja siitä ei kerrottu etukäteen edes työtoveille. Pelko siitä, että muutto estettäisiin, istui lujana ihmisten mielessä.

Marja Welin

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut