Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 300 ennenaikaista kuolemaa

Helleaalto kasvattaa huomattavasti kotisairaanhoitajien työkuormaa.

– Ylimääräisiä kotikäyntejä joudutaan tekemään nyt enemmän, kertoo kotisairaanhoidon palveluesimies Merja Miettinen Kuopion keskusta-alueelta.

Voimattomuus, ahdistus ja turvotusoireet saavat yhä useamman vanhuksen hälyttämään kotisairaanhoitajan paikalle.

– Asunnot kuumenevat näillä säillä tukahduttavan kuumiksi. Etenkin kerrostaloissa asuvat vanhukset oireilevat jatkuvasta kuumuudesta, kuvailee kuopiolainen kotisairaanhoitaja Pauliina Kämäräinen.

Huoli ei ole aiheeton. Nyt piinaavahelleaalto voi aiheuttaa jopa 300 ennenaikaista kuolemaa Suomessa. Näin kävi vuoden 2010 hellejakson yhteydessä.

– Pitkittynyt helleaalto nostanee kuolleisuuden yhtä korkealle tasolle tänäkin kesänä, arvio tutkija Virpi Kollanus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Ympäristöterveyden osastolta.

Kollanus kollegoineen tutki vuosina 2003 ja 2010 esiintyneiden, pitkittyneiden helleaaltojen vaikutusta suomalaisten kuolleisuuteen. Kuolemanriskin kasvaminen on selkeää etenkin yli 75-vuotiailla.

– Riski kuolla helteellä suurenee myös verenkiertoelinten sairauksien, hengityselinsairauksien ja mielenterveyden häiriöiden myötä, Kollanus listaa.

Pitkittynyt helle aiheuttaa merkittävää lisärasitusta elimistölle. Vaikka vanhukset pysyttelevät helteellä sisätiloissa, keho ei pääse viilentymään kuumentuneissa asunnoissa missään vaiheessa vuorokautta.

Varsinkin kotihoidon piiriin kuuluvat sydänsairaat ovat helteellä tehostetussa seurannassa. Kuopiolainen Helli Iivanainen joutui aloittamaan sydänlääkkeiden päivittäisen käytön helteiden vuoksi.

– Tavallisesti en syö Nitroja lainkaan, mutta tässä kuumuudessa en pärjäisi ilman, Iivanainen kertoo.

Iivanainen viilentää kerrostaloasuntoaan ilmastointilaitteella, jonka poikansa asensi viime kesänä.

– Ilman sitä en olisi varmasti enää edes hengissä.

Ilmastointilaitteesta huolimatta helle vie lähes täysin voimat. Iivanainen pyrkii välttämään ulosmenoa aamun varhaista kauppareissua lukuun ottamatta

– Päivä menee lepäilyyn. Jalat ovat turvonneet ja päänsärkyä on joka päivä, Iivanainen huokaa.

Suuri osa kotihoidon asiakkaista on muistisairaita, mikä tekee helteistä entistäkin haasteellisempia.

– Valmiustasoa on nostettava helteellä. Muistisairaiden kohdalla riittävästä juomisesta huolehtiminen vaatii erityistä tarkkailua, huomauttaa kotihoidon vastaava päällikkö Maarit Mikkonen Kuopion kaupungilta.

Myös liiallinen pukeutuminen on riski.

– Nyt kesällä on ollut muutama tapaus, jossa muistisairas vanhus on lähtenyt helteellä ulos toppatakki päällä. Heikotus ja nestehukka iskevät tällöin nopeasti, Pauliina Kämäräinen kertoo.

Kuopion Yliopistollisen sairaalan päivystyksenpotilasmääriin helteellä ei ole vielä juuri ollut vaikutusta. Mikkosen mukaan syy on selvä: monet heikkokuntoiset vanhukset eivät jaksa lähteä päivystykseen jonottamaan.

– Helteen vaikutukset näkyvät selkeämmin kotihoidon puolella. Päivystykseen hakeutuvat useimmiten ne, ketkä eivät saa apua muualta.

– Jos hellejakso tästä pitkittyy, vanhusten ja perussairaiden määrä kuitenkin kasvanee päivystysjonossa, arvio apulaisylilääkäri Pertti Lipponen Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksesta.

1. Muista juoda riittävästi nesteitä. Vettä kannattaa nauttia pieniä määriä kerrallaan tasaisin väliajoin. Nesteenpoistolääkkeitä käyttävien vanhusten tulee olla erityisen tarkkana juomisen suhteen, sillä varsinkin helteellä lääkkeet voivat nopeuttaa kuivumista. Myös lasten säännölliseen juomiseen on tärkeää kiinnittää huomiota.

2. Huolehdi suolatasapainosta, esimerkiksi kivennäisvesi on hyvä vaihtoehto hellejuomaksi. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivien ei tule lisätä runsaasti suolankäyttöä nesteenkertymisen välttämiseksi.

3. Viilennä asunto. Elimistö rasittuu, jos se ei pääse viilentymään missään vaiheessa vuorokautta. Suojaa ikkunat verhoilla auringonpaisteelta, äläkä pidä ikkunoita päivällä auki. Jos asunnossa on ilmanlämpöpumppu, ikkunoita ei kannata avata edes yöksi. Näin viileä ilma ei karkaa ulos.

4. Suojaa iho aurinkorasvalla ja kevyellä vaatetuksella. Etenkin vanhusten kohdalla ihon suojaaminen on tärkeää, sillä vanhetessa iho ohenee ja kestää huonommin aurinkoa. Myös osa lääkkeistä, kuten reumalääkkeet, voivat heikentää ihon auringonsietokykyä.

5. Jos urheilet ulkona, muista juoda runsaasti. Lenkkeily kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaan.

Lähde: Kuopion sosiaali- ja terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Pertti Lipponen