Katuva Colliander oli Suomen Dostojevski

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman luki otteita Tito Collianderin tuotannosta. Veera Jääskeläinen

Veera Jääskeläinen

Sanat katumus ja kilvoittelu toistuvat usein kirjailija Tito Collianderista puhuttaessa. Valamon opiston Colliander-seminaarissa luennoiva Hannu-Pekka Björkman sanookin, että sanapari kuvaa hyvin Collianderin ortodoksisuutta.

– Collianderia voidaan pitää Suomen dostojevskilaisimpana kirjailijana, ja Dostojevski jos kuka oli katuva kirjailija. Käyttäisin myös Collianderista sanaa katuva, itsekin ortodoksiseen kirkkoon kuuluva Björkman luonnehtii.

Hän jatkaa, että Colliander kuvaa tiukkaa kilvoittelua etenkin Kristityn tiessä, joka on luettu kirja esimerkiksi Athos-vuoren munkkitasavallassa Kreikassa.

– Jos Suomesta siellä tiedetään jotain, se on tämä Collianderin kirja. Kirja on ankaruudessaan niin kova, että minä nuorena ortodoksina laskin sen käsistäni, koska ymmärsin, että tähän minä en pysty. Kutsun Collianderia ankaruuden ja kauneuden kirjailijaksi, Björkman toteaa.H

Valamossa Björkman esitteli Ristisaatto-kirjasta tehtyä kuunnelmaa, jossa hän näytteli päähenkilö Tomasta. Vuonna 2007 valmistuneen kuunnelman ohjasi Björkmanin kummisetä Kalle Holmberg.

Vaikka Ristisaatto on fiktiivinen romaani, siitä on löydettävissä omaelämäkerrallisia tapahtumia. Myös Collianderin tie ortodoksiksi on luettavissa teoksesta.

– Koska Ristisaatossa on hengellinen aspekti mukana, sen tekemisen koki kuuliaisuustehtävänä. Tulokulma oli muu kuin vain taiteellinen, vaikka sekin on tietysti jo riittävä. Ristisaattoon liittyy vahvasti Collianderin oma hengellisyys ja hänen kilvoittelunsa, Björkman kertoo.

– Muistan, että kuunnelman tekemiseen suhtautui toisenlaisella hartaudella. Teos on kertomus ihmisestä, jonka egoismi murtuu ja hän astuu sitä kautta hengen tielle. Siinä on minulle myös jonkinnäköistä omakohtaisuutta.

Tomas kieltää alussa täysin Jumalan, mutta lopulta paetakseen kaoottisesta elämästään, alkoholismista ja sekavien ihmissuhteiden viidakosta Tomas lähtee viimeisenä oljenkortenaan Petserin luostariin.

– Hän näkee ristisaaton ja lähtee kulkemaan sen mukana edes tietämättä miksi. Kulkeminen saa aikaan, että hän alkaa ymmärtää jotain kokemuksen kautta. Siinä tullaan uskon porteille, totuuden kynnykselle. Usko on kokemuksellinen asia enemmän kuin järjen asia, Björkman sanoo.

Uskonnollisen vakaumuksen ei Björkmanin mielestä välttämättä tarvitse näkyä taiteilijan työssä.

Hän käyttää esimerkkinä Antti Hyryä, joka on lestadiolainen, mutta ei puhu kirjoissaan ollenkaan Jumalasta.

– Silti ne ovat hengellisiä. Se on elämänkatsomusta, joka on värittynyt ilman, että väriä tarvitsee mainita. Se on kaikessa läsnä, Björkman muotoilee.

Hän toivoisi, että usko olisi jatkuvasti läsnä myös hänen omassa näyttelijän työssään. Aina siihen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta.

– Kun ystävältäni filosofi Torsti Lehtiseltä kysyy oletko uskossa, hän vastaa että en, mutta välillä usko on minussa. Ehkä se on jotain sellaista.

Björkman oli myös viime syksynä luennoimassa Valamossa Dostojevski ja Tolstoi -seminaarissa yhdessä Kalle Holmbergin ja Torsti Lehtisen kanssa.

Tapahtumat ovat syntyneet taiteilijayhteisön kautta, jota Björkman nimittää Valamon taiteilijoiksi. Mukana on parikymmentä eri alojen taiteilijaa, kuten kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja teatteri-ihmisiä.

– Se on löyhä ryhmittymä, jonka kesken olemme miettineet tapahtumia, joilla luostaria voidaan tukea ja antaa sille oma panoksemme. Ryhmä ei toimi säännöllisesti, mutta olemme tehneet esimerkiksi Jobin kirjan äänikirjaksi. Se oli ensimmäinen ponnistus ja lisäksi on ollut seminaareja.

Colliander-seminaarissa 15.–17. heinäkuuta käsitellään myös Tito Collianderin puolison Ina Collianderin kuvataidetta. Valamossa elokuun loppuun saakka esillä olevasta Ina Collianderin näyttelystä kirjoitettiin Savon Sanomissa 23.1.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut