Minna Canthin kasiluokkalaiset kirjoittavat muodista ja Pirtin kolmasluokkalaiset talven riemuista – medialuokat tutustuvat uutisiin käytännössä

Pirtin koulun medialuokka tuottaa juttuja talviriemusta helmikuun lehteen. Aake Roininen
Tomi T. Turunen

Tomi T. Turunen

Media nielee kaikenikäisten aikaa nykyisin enemmän kuin koskaan aiemmin. Kehitys selittyy paljolti sillä, että media-nimen alla toimijoiden määrä on räjähdysmäisesti kasvanut.

Tiedonvälityksen tulvassa kriittisen medialukutaidon merkitys kasvaa koko ajan. Kun suurvaltojen johtajatkin kirjoittajat ja puhuvat puuta heinää, on luotettavan tiedon erottaminen väärästä entistä vaativampaa.

Suomalainen vastuullinen media pyrkii osaltaan pitämään huolta siitä, että väärät tiedot, salaliittoteoriat ja huhupuheet eivät pääse pääosaan. Toimittajilla on velvollisuus pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen ja julkaistavat tiedot on aina tarkistettava mahdollisimman hyvin.

Juuri totuuteen pyrkiminen on perinteisen uutismedian arvokkain pääoma, kun mediatalot kilpailevat ihmisten ajasta esimerkiksi tubettajien, tosi-tv-tähtien, tiktokkaajien ja instaihmisten kanssa.

Savon Sanomat ja muut Savon alueen lehdet pyrkivät osaltaan lisäämään koululaisten ymmärrystä tiedonvälityksestä Media opetuksessa -toiminnalla.

Osana toimintaa medialuokat Minna Canthin koulusta, Pirtin koulusta, Maaninkajärven koulusta ja Nilsiän yhtenäiskoulusta tutustuvat käytännössä juttujen kirjoittamiseen ja muun sisällön tuottamiseen käytännössä.

Juttua tehdessä meillä on ollut erittäin paljon randomhetkiä.

Jaakko Kuokkanen

Savon Sanomien paperilehdessä ja verkkosivuilla julkaistaan kuukausittain aina jokaisen kuukauden toiseksi viimeisenä perjantaina peruskoululaisten tuottamia sisältöjä.

Ensimmäisenä ääneen pääsevät perjantaina 22. Tammikuuta Minna Canthin koulun 8B- ja 8J-luokkien oppilaat, jotka käsittelevät jutuissaan tyyliin ja nuorisomuotiin liittyviä asioita.

– Juttujen tekeminen on ollut ihan hauskaa vaihtelua. Minä olen haastatellut UFF:n viestinnän asiantuntija Maija Makkosta vaatteiden kierrätyksestä, Vanessa Gabel Minarin 8B:ltä kertoo.

– Olen aina tykännyt kirjoittamisesta. Olen saanut aiemmin hyvää palautetta kirjoittamisesta ja nyt juttua tehdessä olen pystynyt hyödyntämään taitojani, 14-vuotias Gabel jatkaa.

Minna Canthin koulun 8J-luokan Jaakko Kuokkanen on ryhmänsä kanssa tehnyt juttua goottien ja emojen pukeutumistyyleistä.

– Juttua tehdessä meillä on ollut erittäin paljon randomhetkiä, mutta ollaan me kuitenkin myös edistytty. Itselläni ei ole medialuokkatoiminnasta hirveästi odotuksia, mutta toivottavasti tekemämme jutut julkaistaan jossakin, Kuokkanen tarinoi.

Kasiluokkalaiset Jaakko Kuokkanen ja Vanessa Gabel ovat jo tehneet haastatteluja muodista Savon Sanomiin. Muotijutut julkaistaan 22.1.2021. Tomi T. Turunen

Kuokkanen kertoo oman median käyttönsä jakautuvan melko tasan hyödyn ja huvin kesken.

– Olen todella kiinnostunut sekä maailman politiikasta että viihteestä ja seuraan asioita niin puhelimella, tietokoneella kuin sanomalehdistäkin, 14-vuotias Kuokkanen kertoo.

Myös rinnakkaisluokan Vanessa Gabel arvioi, että asia ja ajanviete nielevät suunnilleen saman verran aikaa.

– Luen nettilehtiä ja kotiimme tulee Savon Sanomat. Lisäksi seuraan sosiaalista mediaa päivittäin. Uutisten lisäksi luen e-kirjoja, katson elokuvia ja sarjoja. Lisäksi kavereiden kanssa tule puhuttua videopuheluita, Gabel selventää.

Helmikuussa medialuokista sisällöt tuottaa Pirtin koulun pirteä ja innokas 3C-luokka, joka tutustuu opettajansa Sari Saastamoisen johdolla talven riemuihin.

Koronatilanteen ja yleisten koulukiireiden vuoksi yhteiset suunnitelmat Maaninkajärven ja Nilsiän koululaisten kanssa ovat vielä alkutekijöissään.

Pirtin koulun medialuokka on yksi Savon Sanomien viidestä medialuokasta. Aake Roininen

Myös muut medialuokkatoiminnasta kiinnostuneet koulut, luokat ja opettajat voivat olla yhteydessä toimintaa koordinoivaan Tomi T. Turuseen (tomi.turunen@savonsanomat.fi). Suunnitellaan yhdessä, miten vastuullinen media voitaisiin tuoda entistä lähemmäs kaikkia koululaisia.

Kun väärä tieto leviää nopeammin kuin mikään virus, on mahdollisimman nuorena tärkeää oppia suojautumaan vaikutusyrityksiltä ja arvioimaan sisällön luotettavuutta.

Uutisten viikko avaa helmikuun

Jälkeen Arvi Lindin

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut