Tässä Suomen ketterimmät koirakot - katso video

Tanja Lehdon (vas.) ja Anni Komulaisen seuraava tavoite ovat maajoukkuekarsinnat Rovaniemellä. Akseli Muraja

Stina Kivinen

Pieni, mutta sitäkin karvaisempi koira viilettää halliin asetettujen esteiden läpi nopeammin kuin katse ehtii seurata. Koiran omistaja Anni Komulainen ja Ralli-koira harrastavat agilityä, koiraurheilua, jossa nopeus, ketteryys ja ihmisen ja koiran välinen yhteistyö ratkaisevat.

Kuopiolainen Anni Komulainenja shetlanninlammaskoira Ralli nappasivat agilityn SM-kultaa pienten koirien sarjassa jo toista kertaa peräkkäin. Lajissa Komulaista kiehtoo eniten se, että sekä koiralla että ihmisellä on mukavaa.

– Lisäksi etenkin huipputasolla harrastaminen vaatii kovaa kuntoa ohjaajaltakin, Komulainen sanoo.

– Tässä lajissa riittää aina petrattavaa, lisää Tanja Lehto, joka toi Kuopioon pronssimitalin isojen koirien sarjasta belgianpaimenkoiransa Ansan kanssa.

Komulaisen ja Lehdon lisäksi kuopiolainen Erika Jalkanen voitti keskikokoisten koirien sarjan pronssimitalin Ilpo-koiransa kanssa.

Agilityn suosio kasvaa Suomessa jatkuvasti. Tällä hetkellä sitä harrastaa lähes 13 000 suomalaista.

– Suomessa on melkein 700 000 koiraa, ja täällä perinteisesti harrastetaan koirien kanssa melko paljon, Suomen agilityliiton toiminnanjohtaja Sirpa Sippola kertoo.

Lajia harrastetaan Suomen lisäksi ympäri maailmaa.

– Suomi on viiden parhaan maan joukossa, kun arvokisoista puhutaan. Muita huippumaita ovat Sveitsi, Yhdysvallat, Ranska ja Venäjä, Sippola kertoo.

Lajia voi harrastaa periaatteessa kuka vain. Koiriakin on lajin parissa monenlaisia, mutta parhaat agilitykoirat on helppo motivoida esteiden suorittamiseen. Lisäksi koiran täytyy olla kestävä.

– Juuri ominaisuuksiensa vuoksi agilityn huipulla on usein vain tiettyjä koirarotuja, Anni Komulainen sanoo.

Komulainen kertoo, että monet koirat suorittavat esteet juuri siksi, että se on niistä hauskaa. Helpoiten koira kuitenkin oppii, kun sen palkaa sille mieluisalla asialla ja opettelee esteen kerrallaan.

Sekä Ralli että Ansa toimivat leikkipalkalla: radan jälkeen Ralli leikkii pallolla, Ansa taas köydenpätkällä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut