Kolme miestä hyppäsi Pellesmäen mastosta

Asta Tenhunen

Kolme tai neljä miestä hyppäsi lauantain vastaisena yönä alas 150 metriä korkeasta Pellesmäen vanhasta linkkimastosta Etelä-Kuopiossa. Miehet olivat base-hyppäämisen aktiiviharrastajia eri puolilta Suomea.

Base-hyppääminen tarkoittaa kiinteistä kohteesta hyppäämistä laskuvarjotyyppinen varjo mukana.

Tapaus tuli perjantaina ilmi kello 21:n jälkeen, kun lähiasukkaat näkivät kolmen miehen kiipeävän korkealle Pellesmäen tv-mastoon. Samalla kylällä oleva Vehmasmäen uusi masto on yli 300 metriä korkea, mutta vanha viereinen masto on noin 150 metriä korkea.

Kuopion vanha masto on aidattu huolellisesti sekä varustettu kieltokyltillä. Omistajan mukaan sinne kiipeäminen on kiellettyä sekä putoamis- että sähköiskuvaaran takia.

Asukkaat hälyttivät paikalle pelastuslaitoksen ja poliisit. Hyppääjät ehtivät kuitenkin tulla base-varjoilla alas ennen viranomaisten tuloa paikalle.

Lähiasukkaat tukkivat autoilla hyppääjien poistumisreitin niin, että poliisit tavoittivat paikalta neljä miestä.

Miehet olivat 25–30-vuotiaita. Yksi oli lähialueelta, mutta muut muualta kuten Pirkanmaalta. He olivat tulleet asiakseen Kuopioon hypätäkseen mastosta.

–Paikka on sen verran syrjäinen, ettei tilanteesta voi katsoa aiheutuneen yleistä vaaraa muille, komisario Jari Uusitalo Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi päästikin miehet jatkamaan matkaansa ilman seuraamuksia, koska poliisin mukaan mastoihin, katoille, silloille tai muihin korkeisiin paikkoihin kiipeämistä ja niistä hyppimistä ei ole kielletty laissa.

Itä-Suomen poliisin mukaan hyppääminen voisi olla muiden vaarantamisen perusteella sakotettava teko esimerkiksi Kuopion keskustassa.

Kuopiossa poliisi ei ole puuttunut aiemmin myöskään muun muassa Tikkalansaaren sillalta veteen hyppäämiseen, vuosi sitten Itkonniemen tehtaan piipusta tehtyyn base-hyppyyn eikä Kuopio-hallin katolla kiipeilyyn.

Pelastuslaitos on varoittanut kuitenkin kaikista näistä vakavan putoamisvaaran takia. Vaarana on myös, että luvattomat kiipeilijät aiheuttavat rakenteille vakavia vaurioita niin kuin on käynyt sekä Kuopio-hallilla että Itkonniemen rakennuksissa.

Muualla Suomessa base-hyppääjiä onkin useita kertoja sakotettu vastaavista tempauksista. Poliisi on käyttänyt sakon perusteina ainakin järjestysrikkomusta, yleisen järjestyksen häiritsemistä ja turvallisuuden vaarantamista, vahingontekoa sekä yleisvaaran tuottamusta.

Pääkaupunkiseudulla yleisvaaran tuottamuksesta annetut sakot on joko vahvistettu tai ainakin kertaalleen myös kumottu riippuen, millaiseen paikkaan ja miten hallitusti hyppääjä sai lopulta laskeuduttua alas.

Base-hyppyjä tiedetään tehdyn öisin etenkin Lahdessa tv-mastoista sekä Tampereella useista piipuista ja torneista.

Base-hyppäämistä harrastetaan etenkin Yhdysvalloissa ja Norjassa hyppäämällä alas kallioilta. Varjoksi avataan laskuvarjotyyppinen base-varjo, joka on kuitenkin kehitetty suoraan tätä lajia varten.

Usein hypyt kuvataan videolle.

Suomessa yleisintä on luvaton kiipeäminen rakennelmiin ja hyppääminen myöhään illalla.

Suomalaisen alan yhdistyksen ohjeissa neuvotaan hypyn jälkeen juoksemaan eri suuntiin. Ohjeiden mukaan loukkaantunutta kaveria tulee auttaa, mutta kuolleen voi jättää paikoilleen, jos itse tarvitsee paeta paikalta.

Lajin säännöt ohjeistavat hyppäämään piilossa ohikulkijoilta ja medialta, etteivät rakennusten omistajat hoksaisi parantaa turvajärjestelyjä ja estää esimerkiksi piippuihin ja mastoihin pääsy.

Itse base-hyppääminen ei ole kiellettyä, mutta rakennelmien vaurioittaminen, luvaton tunkeutuminen rakennelmiin sekä vaaran aiheuttaminen muille ovat kiellettyjä. Kaikkiaan Suomessa ei ole yhteistä linjaa, missä raja näissä asioissa menee.

Base-hyppääminen harrastuksena on marginaalinen eli harrastajia on vähän. Tarkkaa harrastajamäärää ei ole tiedossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut