Jarno Mällinen: Hiekkaan piirretty hirviö

Petja Savoila

Jarno Mällinen

Like 2014. 280 s.

Kun ottaa huomioon, miten huonosti media-alalla tänä päivänä menee, miten moni toimittaja on myös jonkin kaliiperin kirjailija ja miten herkullinen inhimillisen vuorovaikutuksen risteys sanomalehden toimitus on, on suorastaan merkillistä, miksi aiheesta ei ole kirjoitettu enemmänkin romaaneja.

Kirjailija, toimittaja ja punk­yhtye Radiopuhelimissa rokkaava Jarno Mällinen pureutuu toisessa kirjassaan Hiekkaan piirretty hirviö sanomalehden teon farssinomaiseen arkeen.

Mitään toimituksen kulisseja purkavaa realismia romaani ei tosin ole. Kirjoitustapa on vahvan tyylittelevä, hirtehinen, jopa härski – eli kaikkea sitä, mihin lukijat pääsivät upottamaan kouransa jo Mällisen esikoisteoksessa Kieroonkasvukertomus (Like 2011).

Suurehkon suomalaisen kaupungin ykköslehti Palvelija saa uuden päätoimittajan. Tämä tietää suuria muutoksia myös uneliaasti mielipidepalstaa moderoivan Herkko Heimon toimenkuvaan.

Herkosta leivotaan uudessa komennossa lehden ykköstoimittaja, mutta uudistusintoisen päätoimittajan ailahtelevia linjauksia ja soraäänisen lukijakunnan ristipaineessa tämä ei ole mikään läpihuutojuttu.

Mällinen on poiminut lukuisia toimituksen kestovitsejä kirjaansa, kuvakulmakeskusteluista ja kesäjutuista aina todellisuudesta irtaantuneisiin horinoihin yleisön palvelusta ja sanomalehden missiosta.

Asetelman absurdia luonnetta alleviivaa alaisiaan lähentelevä päätoimittaja, joka sensuroi rivoina sanoja hässäkkä ja näätä, mutta on täysin sokea Herkon juttujen härskin makaabereille vertauskuville.

Kerronnan ohella tarinaa vievät eteenpäin useat ”lehtijutut”, jotka ylitsevuotavassa tyylissään ovat kylläkin jotain ihan muuta kuin oikeaa lehtitekstiä. Liekö kirjailija Mällinen sitten halunnut alleviivata sitä, kuinka kauas kuvitteellinen sanomalehtemme on karannut lukijoiden todellisuudesta?

Mällisen ajoittain hyvinkin maalaileva teksti ja karski dialogi tuntuvat paikoin itsetarkoituksellisilta. Eriskummalliset yksityiskohdat tai välikohtaukset eivät tunnu aina vievän tarinaa eteenpäin, mutta luovat kieltämättä persoonallisen kokonaisuuden.

Jaksottaisesta surrealismista huolimatta Hiekkaan piirretty hirviö on sulava, hykerryttävä sekä viihdyttävä romaani ja ennen kaikkea tärkeästä, koko yhteiskuntaa koskettavasta aiheesta, mediamurroksesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut