Suonikohjuja hoidetaan nyt laserilla ja vaahtoruiskulla

Taipumus suonikohjuihin periytyy eikä niiden syntyä voi estää. ISTOCKPHOTO

Kirsi Hiekkala, Maiju Karhunen

Suonikohjut ovat hyvin yleinen vaiva. Neljällä viidestä ihmisestä on lieviä paikallisia muutoksia laskimoiden toiminnassa. Suonikohjujen syntyä ei voi itse estää, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Suonikohjujen hoidot ovat kehittyneet viime vuosina. Nyt suonensisäiset hoidot ovat arkipäivää jo koko maassa, ja hoitotulokset ovat hyviä.

Ensimmäisenä Suomessa suonikohjujen laser- ja vaahtoruiskutushoidot aloitti kirurgian professori Tom Schröder. Hän tutustui vaahtoruiskutushoitoihin Britanniassa ja laserhoitoihin sekä Tanskassa että Italiassa jo yli kymmenen vuotta sitten.

Schröder on hoitanut näillä menetelmillä yli 4000 potilasta. Hän on myös kouluttanut muita lääkäreitä tekemään potilaille helpompia suonensisäisiä suonikohjuhoitoja. Schröder vastaa kysymyksiin suonikohjuista.

Suonikohjut ovat seurausta alaraajojen laskimoiden puutteellisesta toiminnasta. Oikein toimiessaan laskimoiden läpät ovat ikään kuin takaiskuventtiilit ja pumppaavat veren ylös.

Suonikohjuja syntyy, kun läppien toiminta on heikkoa ja laskimoveri pysähtyy suoneen tai valahtaa alas. Tämä ilmiö on kuin vuotava hana, joka pitää korjata.

Taipumus suonikohjuihin periytyy eikä niiden syntyä voi estää. Ainut keino olisi valita vanhempansa, mutta sehän on mahdotonta. Liikunta virkistää alaraajojen verenkiertoa, mutta edes monipuolinen liikunta ei pysty täysin estämään suonikohjujen syntyä.

Suonikohjut ovat noin viisi kertaa yleisempiä naisilla kuin miehillä. Muun muassa raskaus altistaa suonikohjuille. Suonikohjuja voi olla kenellä tahansa. Esimerkiksi nuori urheilijamies saattaa saada jalkoihinsa hoitoa kaipaavia suonikohjuja.

Ensimmäinen oire on jalkojen turvotus. Se pahenee päivän mittaan, mutta voi hävitä aamun mennessä. Myös kipu ja särky jaloissa ovat suonikohjujen oireita.

Alasäären tai nilkan krooninen ihottuma, joka ei parane voiteilla, voi liittyä suonikohjuihin. Hoidon jälkeen ihottuma häviää parissa viikossa. Myös unta häiritsevä levottomat jalat -oireyhtymä voi johtua suonikohjuista. Eli suonikohjujen hoito voi parantaa myös yöunta.

Kun jaloissa on oireita ja niissä on suonikohjuja. Värimuutokset, ihottumat ja ihon oheneminen kertovat hoitoa tarvitsevista suonikohjuista.

Säärten ja jalkaterien iltaa kohti paheneva turvotus, joka ei häviä hoitosukilla, edellyttää tarkempia tutkimuksia.

Pahimmillaan tulehduksia ja säärihaavoja. Iän myötä säärihaavojen riski kasvaa, ja niiden hoito on vaikeaa.

Tapoja on kolme: vaahtoruiskutus, laserhoito ja leikkaus. Viime vuosina on keskitytty yhä enemmän suonensisäisiin hoitoihin, siis laser- ja vaahtoruiskutushoitoon.

Ultraääniohjattu laserhoito on tehokasta, koska siinä suonikohjujen uusiutumisriski on vain neljä prosenttia. Vertaan laserhoitoa hitsaukseen, koska laserin avulla suoni menee heti kiinni eli vuotava hana saadaan korjattua.

Vaahtoruiskutushoidossa viallisiin suoniin ruiskutetaan vaahtoa, joka kutistaa laskimot. Vertaan tätä hoitoa kontaktiliimaan, joka tukkii vuotavat hanat. Vaahtoruiskutushoidon jälkeen suonikohjujen uusiutumisriski on noin 35 prosenttia.

Leikkaus on perinteinen hoitomuoto. Siinä poistetaan laajentuneet laskimorungot sekä niistä lähtevät laajentuneet pintahaarat. Hoitotulokset eivät kuitenkaan aina ole hyviä, vaan suonikohjut uusiutuvat joka toisella. Leikkaukseen liittyy myös komplikaatioriskejä.

Myös kudosliimaa ja höyrytyshoitoja on kokeiltu, mutta niitä ei laajemmin käytetä suonikohjujen hoitoon.

Uusissa hoitomuodoissa sairauslomaa ei tarvita. Töihin voi mennä vaikka heti. Autoa voi ajaa ja liikuntaa saa harrastaa, mutta raskaimpia kuntosalitreenejä pitää välttää pari viikkoa. Eli ei heti jalkaprässille.

Tukisukkia käytetään laserhoidon jälkeen noin kaksi viikkoa. Ensin viikko yötä päivää ja sitten viikko vain päivällä. Vaahtoruiskutushoidon jälkeen tukisukkia pitää käyttää 14 vuorokautta yötä päivää, mutta sukan voi riisua päivittäin suihkun ajaksi.

Kontrollikäynti ja mahdolliset lisäruiskutukset tehdään kahden viikon kuluttua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut