Glitterverho auki

Huikea innostus suorastaan hehkuu Elli Joukaisen, Patrik Heikkilän ja Jenna Grönin olemuksessa. Kaikki kolme ovat mukana suurproduktiossa, joka on saanut nimekseen Let It Play. Se tuo musiikkikeskuksen lavalle toukokuussa hienoja musikaalisävelmiä episodimaisesti sidottuna kimppuna.

Let It Playtä luovat Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukion lisäksi Kuopion kaupunginteatteri ja kaupunginorkesteri kapellimestarinaan Atso Almila. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Janne Puustinen.

 

Näitä nuoria ei tarvitse houkutella, jos haluaa nähdä vilahduksen siitä mitä tuleman pitää. Patrik pyöräyttää Ellin valssiin Kaunottaren ja Hirviön hengessä ja Jenna ryhtyy laulamaan. Äidinkielen lehtori Kaisa Björkbacka katsoo myhäillen spontaania menoa harjoitussalissa.

Musikaalipotpurissa on mukana iso osa musiikkilukion opiskelijoista: näyttelijänä, laulajana, kuorossa, muusikkona.

–Tämä projekti on antanut hirveän paljon. On ollut tosi kiva, kun on tuntee, että on kehittynyt itse ja on nähnyt myös miten muut kehittyvät, Elli Joukainen kertoo.

– Meidän proggis on yhteishengen ilmentymä!

 

Koska kyseessä on episodimaisesti etenevä kokonaisuus, ei varsinaisia päähenkilöitä ole. Sen sijaan tyyppejä suorastaan vilisee.

Kaisa Björkbacka laskee, että parin tunnin esityksessä 30 oppilaalla on noin 80 roolia. Vaihdoissa riittää siis säpinää.

– Tarinassa on episodeja, jotka johdattelevat musikaalien historiaan ja ihmisiin niiden takana, Björkbacka kertoo.

Joukaisen työnä on olla yksi Kaunotar ja Hirviö -musikaalin Bellen roolin esittäjistä.

Jenna Grön esittää Liisa Laulavaista, 18-vuotiasta tyttöä, joka haaveilee teatterikoulusta.

Niin Grön haaveilee tosielämässäkin. Näyttelijäkokemusta hänelle tuo myös Luisan rooli kaupunginteatterin Soundof Musicissa, joka saa ensi-iltansa syksyllä.

Patrik Heikkilä sukkuloi kolmessa roolissa: musikaalivelho Tim Ricenä, koulun rehtorina ja turvamiehenä.

 

Ohjaaja Janne Puustinen ja näyttelijä Virpi Rautsiala pitivät syksyllä musiikkilukiolaisille työpajaa teatteri-ilmaisusta ja näyttelijä Ritva Grönberg harjoitutti laulajia.

– Työpajat ovat opettaneet tosi paljon, Patrik Heikkilä kiittää.

Harjoitusprosessin aikana on saatu rakentavaa kritiikkiä, eikä vain ympäripyöreää ”näyttelit hyvin” -palautetta.

–On oppinut kehittelemään roolihahmoaan. Tämä on lisännyt kiinnostusta näyttelijän ammattiin, Jenna Grön sanoo.

– Olen oppinut senkin, että moka on lahja.

Grönillä on vahvistunut myös tunne, että musikaalin maailma on hänen juttunsa:

– On ihana päästä lavalle!

 

Suuri urakka on tehty pitkin talvea musiikkilukiolla, jossa Björkbackan lisäksi lehtorit Mari-Anni Hilander, Sannamaria Kuula, Juha Hilander ja Mari Koistinen vastanneet harjoituksista. Björkbacka toimii myös toisena ohjaajana.

Kun porukkaa on harjoituksissa paljon, joudutaan pohtimaan sellaistakin kuin mikkien riittävyyttä.

– Meillä pelataan mikkipalapeliä. Nuorilla on lappuja rinnassa, jotka kertovat kellä mikäkin mikki kulloinkin on, Björkbacka naurahtaa.

Projekti edellyttää paljon työtä ja sitoutumista, kun on harjoiteltu myös vapaa-aikana.

– Tämä vaatii omaa panostusta ja innostusta, Elli Joukainen vahvistaa.

–Mutta kun harjoittelu on tarpeeksi hauskaa, ei se tunnu raskaalta, Patrik Heikkilä lisää.

Hän haki musiikkilukioon juuri siksi, että siellä pääsee kokeilemaan siipiään suurissa produktioissa.

Musikaali ei ole kolmikolle uppo outo juttu, sillä Grön on nähnyt Broadwaylla Xanadun ja Joukainen Top Hatin.

–Ja minä pikkusiskon joulunäytelmän, Heikkilä täydentää.

 

Let It Playn puvustuksen suunnittelusta vastaa Savonia-ammattikorkeakoulun Muotoiluakatemian opiskelija Amanda Suszko. Asuja on saatu teatterin ja koulun puvustoista. Lisäksi osan asuista ompelevat Savon ammatti- ja aikuisopiston vaatetussuunnittelun opiskelijat.

Björkbacka kertoo, että ensi vuodeksi musiikkilukio suunnittelee jälleen yhteistä suurta produktiota Minna Canthin lukion kanssa.

Mutta ensin on hoidettava tämä homma ensi-iltaan:

– Kohta lähden ostamaan knalleja kaupungilta, hän huikkaa.

Let It Playn esiintyjäjoukko on tyrmäävä: kolmisenkymmentä näyttelijää, kymmenen tanssijaa, 30-hengen kuoro, bändi –ja Kuopion kaupunginorkesteri. Yhteensä siis pitkälti yli sata esiintyjää. Ja 12 hienoa musikaalisävelmää.

Miten sovittaa yhteen kaikki tämä ja tehdä yleisöä kutkuttava kokonaisuus?

– Työtapa on haastava, mutta hyvin mielenkiintoinen, kommentoi teatteri-ilmaisun ohjaaja Janne Puustinen, 24, joka käsikirjoitti ja ohjaa Let It Playn.

– Yllättävän paljon järjestämistä ja aikataulujen sovittamista on ollut, kun kolme laitosta on tässä mukana.

 

Idea isosta musiikkilukion ja teatterin yhteistyöprojektista syntyi jo Lasse Lindemanin johtaja-aikana, kun teatteri muutti kaupunginteatterin remontin alta Yhteiskoululle ja Puistokoululle.

Puustisen hypätessä kelkkaan oli jo päätetty, että liikkeelle lähdetään Broadwayn ja West Endin musikaaleista. Kappaleiden valinnassa on painanut myös se, että ne sopivat nuorille äänille.

Puustinen käsikirjoitti 12 kappaletta draamalliseksi kokonaisuudeksi. Hän arvioi, että Let It Play on musikaalipotpuri, joka on 60 prosenttisesti musiikkia ja 40 prosenttisesti puheteatteria.

Cat’sin Memory, Kaunottaren ja Hirviön nimikappale, Les Miserablesin Castle On A Cloud, Chessin I Know Him so Well..., Puustinen luettelee musikaalihelmiä, joiden ympärille episodit rakentuvat.

Esityksen kaarta luodessaan hän halusi kertoa tarinoita tunnettujen musikaalien takaa.

–Musiikkikeskuksen lavalla nähdään ihmisiä, joilla on haaveita, unelmia ja epäonnistumisen hetkiä. Ja tavallinen lukiolaistyttö, joka haluaa tähdeksi.

Let It Play kurkkaa myös glitterin ja lameeverhon taakse, kun Puustinen käsikirjoitti mukaan välähdyksiä kovasta maailmasta, jota raha pyörittää.

Hän käytti aineistona todellisia haastatteluja ja lehtiartikkeleita. Roolihahmoina vilahtavat musikaalin tekijöiden maailmasta muun muassa Tim Rice, Trevor Nunn ja Elaine Paige – sekä Abba-miehet Björn Ulvaeus ja Benny Andersson.

 

Palaset naulataan lähiviikkoina kokonaisuudeksi.

– Nyt aloitetaan valmistavia ja pääharjoituksia. Katsotaan, että kohtaukset sujuvat ja hiotaan rosot pois, Puustinen linjaa.

Millaista on ohjata nuoria, kun itsekin on nuori?

–Omasta abivuodesta on viisi vuotta. On kyllä jännä istua opettajainhuoneessa keskustelemassa, että mitäs me näiden nuorten kanssa tehdään.

– Into ja motivaatio on nuorissa parasta. Haastavinta on ollut opettaa teatterin tapakulttuuriin: poissaoloja ja myöhästymisiä ei voi olla.

Kaupunginorkesterin kanssa katsotaan toukokuussa kolme päivää ennen ensi-iltaa, että iskut ovat kohdillaan.

–Atso (Almila) on niin monissa liemissä keitetty, ettei siinä tule ongelmia, Puustinen luottaa kapellimestariinsa.

 

Let It Play Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa to 15.5. klo 13, pe 16.5. klo 9.30 ja klo 13 ja la 17.5. klo 14 ja 19.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut