Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Vastenmielistä mässäilyä huumeilla

Huumeet ovat yhteiskunnan syöpä. Niiden aiheuttamien vaikutusten ääripäät ovat valtavat. Harvat tekevät niillä omaisuuksia, monet menettävät terveytensä, jopa henkensä.

Yhteiskunnassa suhtaudutaan pääsääntöisesti huumeisiin vakavasti, mutta valitettavasti niihin liittyy tietynlaista vastenmielistä glorifiointia. Esimerkistä käy huumehuuruista elämää viettäneestä entisestä jääkiekkoilijasta Jere Karalahdesta tehty dokumentti, jolle iltapäivälehti oli uhrannut samasta numerostaan kaksi (2) aukeamaa ja noteerauksen etusivulla.

Jutussa hehkutetaan, kuinka Karalahti pelasi päihdekierteessään jääkiekkoa 23 vuotta ammattilaisena. Kysymys pitäisi asettaa, miksi tuollaista hörhöilyä katsotaan huippu-urheilussa läpi sormien. Se ei kelpaa selitykseksi, että sattuu olemaan hyvä pelaaja.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion raskaiden rikosten käsittelyn seuraaminen eri oikeusasteissa on asia erikseen. Kun palkittu poliisi sekaantuu lukuisiin törkeisiin rikoksiin ja järjestelmä ei sitä tunnista, niiden käsittelemisellä laajasti julkisuudessa on suurta yhteiskunnallista merkitystä.

Sama koskee niin sanottua Katiska-vyyhteä, jossa Niko Ranta-ahon ja Cannonball-jengin entisiin johtohahmoihin kuuluva Janne "Nacci" Tranbergin johtama salakuljetusorganisaatio toimitti Espanjasta Suomeen huumeita, josta saatava rikoshyöty on syyttäjän mukaan yli 10 miljoonaa euroa.

Tapauksen tekee hämmentäväksi vyyhdin laajuuden ohella, että oikeus vapautti viime kesänä Ranta-ahon tutkintavankeudesta vastoin syyttäjien vaatimusta. Hän asteli huolettomasti sellistään kameroiden eteen.

Elokuussa Ruutu-kanava lähetti neliosaisen sarjan, jossa liikemieheksi itseään luonnehtiva Ranta-aho kertoo kanavan markkinointitekstin mukaan "yksinoikeudella ja rehellisesti oman näkemyksensä tapahtumista". Liekö ajatuksena ollut, että sarjalle riittää katsojia, kun Ranta-aho tunnetaan huumebisneksiensä ohella tyrkyistä kauniista naisseuralaisistaan?

Nyt olemme saaneet uutta tietoa. Tosin ei ainakaan vielä Ranta-ahon tulkintana. Ranta-aho on vangittu Etelä-Espanjassa. Hän on epäilyn mukaan jatkanut huumerikoksiaan. Hän on liikkunut myös Tuhkolman Bandidosia johtaneen henkilön kanssa. Näemmekö uuden tuotantokauden, jossa Ranta-aho kertoo "rehellisesti" uusista liiketoimistaan?

Kun kaidalle tien kulkijat haluavat kertoa oman versionsa tapahtuminen kulusta, niihin on syytä suhtautua varauksella. Ranta-ahon tapauksessa televisiokanava astui selvästi näkyvissä olevaan miinaan.

Vanha viisaus on, että rikollisten ja rikoksesta epäiltyjen paras haastattelupaikka teon kuvauksille on oikeus.