Alain Claude Sulzer: Irti liitoksistaan

Alain Claude Sulzer

Suom. Helen Moster.

Lurra Editions 2014. 287 s.

Sveitsiläinen prosaisti Alain Claude Sulzer on valinnut tuoreen aiheen, maailmankuulun huippupianistin kohtalonhetket. Ympärille hän on koonnut joukon berliiniläisiä, jotka osallistuvat konserttiin. Irti liitoksistaan on rakennettu palapelin muotoon, kaikilla on omat kerrontajaksonsa, ihmisiä ei saateta yhteen kuin satunnaisesti tai pohdinnoissa.

Kiinnostavaa antia ovat huippumuusikon elämä ja ajatukset, kurinalaisuus konsertista toiseen, flyygelin valinta ennen konserttia sekä avustavat henkilöt kuten yksityissihteeri ja agentit. Lukijalle tarjotaan näkymä harvinaiseen maailmaan.

Mutta samalla lopun enteet ovat jo aistittavissa. Vapauden symboliksi nousee kylmä olut tavallisessa Kneipessa. Yksityissihteeri on myös keskeinen henkilö.

Konserttiyleisö on kokoelma pikkuporvaristoa. Heillä kaikilla on huolensa ja historiansa. Täti ja sisarentytär riitelevät samasta miehestä. Ystävättäret ottavat mittaa toisistaan, kumman mies lopultakaan jättää. Agentti riitautuu poikaystävänsä kanssa ja tulee yksin konserttiin, pois jää myös yksi kuherteleva pari.

Konsertin jälkeisiä juhlia järjestellään monen ihmisen voimin. Ja valot sammuvat, ensimmäiset lyönnit kajahtavat. Konsertti ja sen yllättävät tapahtumat yhdistävät kirjan henkilöt.

Kirjan rakenne on taitava ja ylläpitävä. Puutteena voisi pitää jonkinlaista epähavainnollisuutta. Kun nainen löytää miehensä kännykästä rivoja viestejä, ainoatakaan niistä ei kerrota. Lukijan on vain uskottava, että viestejä on ja ne ovat rivoja.

Seksuaalisuus on muutenkin läsnä vain kerrontana, ei akteina. Ei niin, että mitään törkeitä kuvauksia kaipaisi, tulee vain niin partiotyttömäinen olo, kun ravintolapöydästä hypätään suihkuun ja meikkaamaan kuin välissä ei olisi tapahtunut mitään.

Kirjailija on ollut yksityiskohdissa ja taustoituksessa tarkka. Hän on asunut Berliinissä puoli vuotta. Hän kiittää myös jälkisanoissa Berliinin filharmonikoita, jotka ovat auttaneet häntä tutustumaan Berliinin filharmonian esiintymislavaan.

Helen Mosterin suomennos on eloisa, ja sitä on tukenut Sveitsin kulttuuriyhdistys. Eurooppalainen tuulahdus, iki-ihana Berliini, musiikki pääosassa.

Voin suositella.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut