Luonto ja tekniikka liikuttavat purnukoiden perässä

Petri Apellille geokätköilystä on muodostunut elämäntapa. Ville Miettinen

Katariina Karjalainen

Varpaisjärvellä asustava Petri Apell löysi geokätköilyn pariin vasta 1,5 vuotta sitten, mutta harrastuksen voi sanoa vieneen miehen mukanaan. Apell on nimittäin suunnitellut Rautavaaran Metsäkartanon ympäristöön 110 geokätköä kattavan reitistön.

–Kätköjen rakentaminen alkoi syksyllä. Minulla ei ollut maanomistajatuttuja, joten otin yhteyttä ja suhtautuminen oli myönteistä. Kätköt valmistuivat talven ja syksyn aikana, kertoo Apell, mutta ei paljasta, onko lisääkin kätköjä mahdollisesti tulossa myöhemmin.

Metsäkartanon toiminnanjohtaja Jari Korkalainen odottaa geokätköilystä uutta matkailuvetonaulaa Rautavaaralle. Apellin suunnittelema reitti on ensimmäisiä geokätköilytraileja Suomessa.

–Talossa ei ollut ketään harrastajaa, mutta geokätköilystä oltiin puhuttu, koska se vaikutti profiiliimme sopivalta toiminnalta. Tarjous tuli hyvään aikaan, Korkalainen kertoo.

Geokätköily sopii Metsäkartanolle erittäin hyvin myös Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnoiman Luonto liikuttamaan -hankkeen osana. Hanke pyrkii monipuolistamaan luontoliikuntaan kytkeytyviä palveluja luontokohteissa.

–Olemme kumppanina hankkeessa. Geokätköilyssä yhdistyvät luonto ja nykyaikainen teknologia. Meillä on gps-laitteita, joita esimerkiksi nuorten leirikouluryhmät pääsevät kokeilemaan, Korkalainen valottaa.

Suomessa rekisteröityneitä kätköilijöitä on yli 68000, kätköjä ympäri maailmaa tällä hetkellä noin 2,3 miljoonaa.

 

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään gps-paikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä.

Koordinaatit ja muut tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan netissä. Suurin sivusto on Geocatching.com.

Kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä ja sisällä lokikirjasta, johon löytäjä lisää nimensä ja käyntipäivän.

Kätköjä on erilaisia. Peruskätkö eli tradikätkö on yleisin. Multikätkön löytäminen edellyttää useammalla kätköllä käyntiä ja mysteerikätkön löytämiseksi on ratkaistava arvoitus.

 

Lue lisää maanantain lehdestä!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut