Miljoonien lääkehävikkiä ei saada kuriin

Runsas lääkehävikki on yhä ongelma julkisessa terveydenhuollossa. Rohtoja pääsee vanhenemaan, mutta menetyksiä aiheuttaa myös oman henkilöstön sortuminen lääkevarkauksiin.

Esimerkiksi KYSin alueella hävikkiä on vuosittain noin 300000 euron edessä. Koko maassa puhutaan jo miljoonista. Tarkkaa summaa eivät tiedä edes Fimea, Valvira tai alan yliopistotutkijat.

Lääkintöneuvos Liisa Toppila Valvirasta sanoo, että oikeusistuimissa käsitelty insuliinisurma ja niin sanottu myrkkyhoitajan tapaus saivat työnantajat tarttumaan herkemmin henkilöstön päihdeongelmiin ja epäiltyyn lääkkeiden väärinkäyttöön.

Valviran käsittelyyn näistä ohjautuu vain jäävuoren huippu, koska tavallisesti asia selvitetään työpaikalla.

–Esimerkiksi opioidien eli huumeeksi luokiteltujen kipulääkkeiden käyttö on ongelma, joka tulee aika ajoin esille. Hoitajan on lääkäriä helpompaa varastaa työpaikaltaan lääkkeitä. He ottavat lääkkeen potilaan dosetista tai vaihtavat annettavan lääkkeen toiseen. Tavallisempaa on luvaton lääkekaapilla käynti.

–Potilaalle annetaan esimerkiksi kipulääkettä sisältävän lääkeruiskeen sijasta keittosuolaa, Toppila kuvaa.

Tällaista on paljastunut esimerkiksi kotisairaanhoidossa muistisairaan luona.

–Sairaalassa on löytynyt sammunut hoitaja vessasta samaan aikaan, kun opioideja on kadonnut varastosta.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut