Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Pohjois-Savon kunnat kärjessä surkeimpien vertailussa

Iltalehden suorittaman vertailun mukaan Suomen kuuden surkeimman kunnan joukkoon mahtuu jopa viisi pohjoissavolaista kuntaa.

Suomen surkeimman kunnan titteli meni Keski-Suomessa sijaitsevalle Kivijärvelle. Seuraavat sijat menivätkin Pohjois-Savoon, kun Kivijärveä seurasivat järjestyksessä Rautavaara, Kaavi, Vesanto, Pielavesi ja Tervo.

Kuntavertailu suoritettiin Tilastokeskuksen, THL:n ja Kuntaliiton tilastojen avulla. Vertailun tavoitteena oli tarkkailla kuntien tulevaisuutta asukkaiden hyvinvoinnin ja toimeentulon näkökulmasta.

Esimerkiksi Rautavaaralla sairastetaan vertailun mukaan eniten koko maassa. Rautavaaran mielenterveysindeksi oli esimerkiksi 190 ja sairastavuusindeksi 199,4, kun valtakunnan keskitaso on molempien kohdalla sata. Myös työkyvyttömyyseläkkeellä olevien osuus on Rautavaaralla kärkikymmenikön suurin, kun se on peräti 19,7 prosenttia.

Myös tulo- ja koulutustaso ovat alhaisia, ja kunnassa on vähän lapsia ja paljon työttömiä.

Samat ongelmat kiusasivat myös muita kärkikuusikkoon yltäneitä Pohjois-Savon kuntia. Kaavilla mielenterveysindeksi oli kuitenkin omaa luokkaansa: 235,6.

Samassa vertailussa Suomen viisi parasta kuntaa olivat Kauniainen, Mustasaari, Vöyri, Kirkkonummi ja Espoo.