Roskakalat proteiinin lähteeksi

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteiden professori Atte von Wright näkee ötököiden käytön ravintona mahdollisena, mutta kaukaisena ajatuksena. Riina Rinne

Maria Nummela

Ötököiden syömistä on ehdotettu keinoksi pysäyttää ilmastonmuutos. Helpompiakin keinoja valkuaisaineen saamiseksi on olemassa.

–Roskakalat, kuten särki ovat erinomaista ravintoa. Näitä on aiemmin käytetty esimerkiksi kuivakalana ja alettu syyttä hyljeksiä, Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori Atte von Wright tuumaa.

–Jos ei saa kalaa, niin voi sitten syödä madon.

Ruokaisat hyönteiset sattuvat elämään vähän toisilla leveysasteilla. Särkien syöminen täten ekologisempaa kuin tuontiheinäsirkkojen rahtaus ulkomailta.

–Kekomuurahaisia saa syödä aika paljon, jotta tämä ravitsisi riittävästi.

Laajamittainen hyönteisten, nilviäisten ja niveljalkaisten proteiinin käyttö tarkoittaisi sitä, että näitä pitäisi kasvattaa. Suomeen tulisi todennäköisesti heinäsirkka-, termiitti- ja toukkafarmeja.

–Aika paljon kekseliäisyyttä tarvitaan elintarviketeollisuudelta, että millaisia snackseja näistä saa, Atte von Wright hymähtää.

Ötökkätuotannon käynnistäminen toisi myös seuraavan ongelman, joka järkyttäisi luonnon tasapainoa.

–Ainahan ne kaikki karkaa.

Pieneliöillä on jokaisella oma tehtävänsä ekosysteemissä.

–Mitä siitä tulisi, jos miljoona ihmistä lähtisi syömään villihyönteisiä yhtä aikaa?

 

Lue lisää keskiviikon Savon Sanomista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut