Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armeijaan ei oteta "mitättömästä" syystä

Motivoitunut alokas voi joutua pakkovapautetuksi muun muassa migreenistä, astmasta ja jopa laktoosi-intoleranssista. Voimakas laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia luokitellaan esteiksi, koska kenttäolosuhteissa erikoisruokavalion noudattaminen voi olla vaikeaa.

Useimmiten halu ei riitä kompensoimaan alokkaasta itsestään pieneltä tuntuvaa terveydellistä estettä. Määrärahojen kutistuessa ja rauhantilan vallitessa riskialokkaita ei yksinkertaisesti tarvita.

 

Huippukuntoinen Elias ei päässyt armeijaan lievästi heikentyneen kuulonsa takia. Fyysisesti hän olisi pärjännyt intissä loistavasti, mutta Puolustusvoimat ei halunnut ottaa riskiä.

–Ampumisen yhteydessä kuuloni olisi voinut heikentyä. Totta kai se ärsyttää, kun tällaisen pienen seikan takia en päässyt, Elias huokaisee.

Puolustusvoimilta löytyy sairauksista tarkat ohjetasot, joiden mukaan terveydellistä estettä arvioidaan.

–Pieniltä seikoilta tuntuvat esteet ovat erityisen harmillisia nuorille, jotka haluavat tiettyyn koulutukseen tai tavoittelevat armeijasta ammatillista hyötyä, toteaa Puolustusvoimien psykiatrian ylilääkäri Tanja Laukkala.

Yleisimpiä fyysisiä esteitä palvelukselle ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, kuten polvien, nilkkojen ja selän oireilu. Niitä esiintyy jo noin 10 prosentilla armeijan aloittavista miehistä.

 

Pysyvän tai tilapäisen vapautuksen armeijasta sai viime vuonna yli 22 prosenttia ikäluokasta. Sunnuntaisuomalaisessa (SS 19.5.2013) kerrottiin nuorista miehistä, jotka eivät halua armeijaan ja huijaavat itselleen vapautuksen mitä erilaisimmilla syillä. Tilanne on usein myös päinvastainen.

–Motivoituneiden, mutta terveydellisestä syystä estyneiden määrää ei tilastoida systemaattisesti. Heitä löytyy kuitenkin jokaisesta ikäryhmästä, kertoo Laukkala.