Lämpeneminen tuo uusia perhoslajeja Suomeen

STT

Suomen perhoslajisto on muuttumassa vähitellen kohti keskieurooppalaista lajistorakennetta ilmaston lämpenemisen vuoksi. Muutos näkyy selvästi jo 20 vuotta kestäneessä yöperhosseurannassa, kertoo Suomen Perhostutkijain seuran puheenjohtaja Reima Leinonen.

- Meille tulee yhä enemmän uusia perhoslajeja, mutta ne eivät ole välttämättä yksilömääriltään runsaita. Uudet lajit kilpailevat elintilasta arktisten lajiemme kanssa. Meillä on jo näkyvissä, että osa pohjoisista lajeistamme on alkanut vähitellen vetäytyä, sanoo Leinonen.

Leinosen mukaan esimerkiksi loimuyökkösen kanta on selvästi vähentynyt Etelä-Suomessa ja siirtynyt kohti pohjoista.

Yhä useampi perhoslaji pystyy nykyään tekemään kaksi sukupolvea kesässä, myös pohjoisessa.

- Aikaisemmin moni laji teki vain yhden polven, mutta ilmaston lämpenemisen myötä moni tekee nyt kaksi. Eräs laji, kääpiöpikkumittari, tekee jopa 3-4 polvea kesässä, sanoo Leinonen.

Hänen mukaansa kehitys ei ole välttämättä hyvä asia. Perhoskannat voivat romahtaa, jos toisen sukupolven otukset eivät pääse talvehtimisen mahdollistavaan kehitysvaiheeseen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut